AMS-2 antimaterie-detector functioneert opnieuw

Astronauten Luca Parmitano (ESA) en Andrew Morgan (NASA) controleerden in een urenlange ruimtewandeling de nieuwe aansluiting van de CO2-koeling en herstelden een lekkende koppeling.

Trefwoorden: #Alpha Magnetic Spectrometer, #AMS-2, #antimaterie, #antiproton, #CERN, #CO2-koeling, #detector, #elektron, #ESA, #ISS, #koelsysteem, #koppeling, #kosmos, #NASA, #positron, #ruimtestation, #Sam Ting

Lees verder

research

( Foto: Nikhef )

ENGINEERINGNET.BE - De Alpha Magnetic Spectrometer AMS-2 is een project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en CERN. Het wordt geleid door de invloedrijke Amerikaanse Nobelprijswinnaar Sam Ting. De detector van bijna 7 ton werd in 2011 na jarenlange vertragingen naar het ruimtestation gebracht en aangesloten.

Sindsdien vangt het apparaat geladen deeltjes uit de kosmos. Daarbij is speciale aandacht voor elektronen en hun antideeltjes, positronen. Ook antiprotonen worden ingevangen. Die zijn zeldzaam in het heelal, dat voornamelijk uit materie bestaat. Daarnaast speurt AMS-2 ook naar tekenen van donkere materie-deeltjes.

In 2014 maakte de AMS-2 groep bekend dat het instrument relatief veel anti-elektronen (positronen) meet bij hogere energie. Dat is onverwacht en kan volgens Ting te maken hebben met vervallende donkere materie in het heelal. De positronen komen niet uit een specifieke richting, laten de metingen ook zien.

Het koelsysteem van AMS-2 was de laatste jaren steeds verder uitgevallen, en draaide nog maar op één pomp. Dat systeem moet temperatuurvariaties door zonnestraling vermijden. In oktober werd een nieuwe koeling naar ISS gebracht en in een reeks reparaties geplaatst. Daarbij werden onder meer leidingen doorgezaagd en weer gekoppeld, een riskante handeling in de ruimte.

Na de plaatsing van de nieuwe koeleenheid lijkt AMS-2 normaal te functioneren, zegt onderzoeker dr Suzan Basegmez Du Pree van de KM3NeT-groep van Nikhef. Maar pas na de check van zaterdag kan hij weer echt worden aangezet voor metingen. Deze week wordt beslist wanneer dat gebeurt.

Du Pree werkte eerder bij CERN aan de analyses van de metingen van AMS-2 en is daar ook nu nog vanuit Nikhef bij betrokken. Ze noemt de reparatiemissie heel bijzonder. ‘Kennelijk is het project voor alle betrokkenen belangrijk genoeg om er nogmaals flink in te investeren.’