Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Trefwoorden: #accelerator, #internationaal, #scale-up, #start-up, #Start it @KBC

Lees verder

Nieuws

( Foto: Start it @KBC )

ENGINEERINGNET.BE - Er zijn ook steeds meer expats in België en vooral in Brussel, dat nu zelfs de belangrijkste expat bestemming is in Europa (bron: FIT). De vereenvoudigde procedures voor expats in België spelen een rol in die trend.

In volle coronacrisis regent het voorspellingen over het einde van de globalisering, maar in de start-up en scale-up wereld is daar alvast weinig van te merken. Het Belgische ecosysteem wordt dan ook steeds internationaler.

Anna Thomlinson (foto links), Managing Director van Start it @KBC. “We creëren een community en een netwerk voor internationale start-ups en scale-ups die ons land kiezen als uitvalsbasis.”

Claire Tillekaerts (foto rechts), CEO van Flanders Investment & Trade (FIT): “Start-up ecosystemen zijn onmisbaar voor de verdere business ontwikkeling van internationale start-ups en scale-ups. Onder andere door hun mix aan culturele diversiteit zorgen ze voor vernieuwende impulsen die de innovatie in Vlaanderen kunnen inspireren.”

COVID-19 zal die internationalisering nog een extra boost geven. Start-ups moesten in maart al noodgedwongen digitaal pitchen om deel te kunnen nemen aan het Start it @KBC acceleratieprogramma.

Ook de coaching, mentoring, workshops,… gebeuren nu volledig online. De keerzijde daarvan is dat die digitale aanpak het voor internationale start-ups toegankelijker wordt. Er waren bijvoorbeeld founders uit Griekenland, de Verenigde Staten, Hongarije, Frankrijk, de UK,… En daarom werd beslist om ook de volgende pitchrondes 100% digitaal te organiseren.

Thomlinson: “De internationale start-ups die vandaag deel uitmaken van Start it @KBC zien een aantal uitdagingen, maar beschouwen hun internationale karakter toch vooral als een troef.”


Hieronder een lijst met internationale start-ups:

  • Abracademy gebruikt magie om teams te helpen leren
  • ArtiQ zet artificiële intelligentie in om longpatiënten te diagnosticeren, te behandelen en op te volgen
  • Shayp meet waterconsumptie en detecteert snel waterlekken
  • Wheel the world (aangepaste, wereldwijze reizen voor mensen met een beperking
  • Avantopy maakt Natural Language Processing toegankelijker voor bedrijven
  • Turbulent bouwt micro-waterkrachtcentrales die op de meest afgelegen plekken ter wereld voor energie zorgen