Bert Van den Bogerd wint Vlaamse PhD Cup 2020

Bert Van den Bogerd (UAntwerpen) wint zowel de publieks- als de juryprijs voor zijn werk aan een oplossing om het zicht van mensen met een hoornvliesaandoening te herstellen.

Trefwoorden: #Bert Van den Bogerd, #doctoraat, #hoornvlies, #oog, #Vlaamse PhD Cup

Lees verder

Opleiding

( Foto: Vlaamse PhD Cup )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse PhD Cup kende gisteren in Het Depot (Leuven) zijn apotheose. Acht jonge onderzoekers vatten er hun jarenlange doctoraatsonderzoek samen in een presentatie van slechts drie minuten.

De keuze van de jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en dr. Nele Wynants (UAntwerpen - ULB) viel uiteindelijk op Bert Van den Bogerd.

Van den Bogerd: “Bepaalde aandoeningen aan de binnenkant van het hoornvlies zorgen ervoor dat mensen op latere leeftijd een troebel zicht krijgen of zelfs helemaal blind worden. Enkel een hoornvliestransplantatie kan hen helpen, maar er zijn wereldwijd te weinig donorogen.”

Daarom kweekt hij hoornvliescellen in het lab. Op basis van zetmeel en gelatine ontwikkelde hij een dragermembraan waarop deze cellen goed groeien. Uit één donoroog kunnen zo cellen gekweekt worden waarmee potentieel wel 10 of meer patiënten kunnen worden geholpen. Het veelbelovende onderzoek zit nog in een beginfase, maar het doel is om op termijn mensen met zo’n hoornvliesaandoening hun zicht terug te geven.

Naast Van den Bogerd vielen nog twee onderzoekers in de prijzen. Nicolas Wijsen (KU Leuven) behaalde het zilver met z’n pitch over het model dat hij ontwikkelde om het ruimteweer te voorspellen.

Het brons ging naar Eline Haspeslagh (VIB - UGent) die aan een behandeling werkt om astma door huisstofmijtallergie te voorkomen.