Serious Game Circonopoly helpt om jongeren circulair te denken

POM West-Vlaanderen lanceert de online game Circonopoly om jongeren in de wereld van circulaire economie onder te dompelen. Dit spel is ontwikkeld voor de derde graad secundair onderwijs.

Trefwoorden: #Activity Center, #Cartamundi Digital, #Circonopoly, #circulair, #Circular Materials Center, #Cobot, #jongeren, #Kortrijk, #kunststof, #PlastIQ, #POM West-Vlaanderen, #serious game, #spel, #Switchrs, #textiel

Lees verder

nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - Circonopoly is een educatief spel dat jongeren laat kennismaken met de basisprincipes van circulair ondernemerschap binnen de sectoren textiel en kunststof.

“Het laat ze nadenken over duurzaam materiaalgebruik, hun eigen consumptiegedrag én het prikkelt hun ondernemingszin”, aldus Lieven Tack, algemeen directeur van POM West-Vlaanderen.

“Tijdens het spel kruipen de leerlingen in de huid van een ondernemer die schoenen produceert. Je leert om met de nodige investeringen de stap van een lineair naar een circulair bedrijfsmodel te zetten.”

Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen, stelt: “Als overheid leveren we inspanningen om bedrijven aan te moedigen om circulair te ondernemen. De uitdaging is om ook het grote publiek te overtuigen van het belang van circulaire economie. Jongeren zijn een belangrijke schakel hierin. Circonopoly is hiertoe een laagdrempelig en leuk instrument.”

Het spel is te spelen in het Activity Center, het doe- en belevingscentrum rond circulaire materialen van het Circular Materials Center in Kortrijk. Hier kunnen scholen de serious game spelen, aangevuld met een interactieve workshop rond circulaire materialen.

“Een schoolbezoek behoort door de huidige omstandigheden helaas niet tot de mogelijkheden”, aldus Tack. “Maar scholen kunnen ook in de klas aan de slag met het spel. Via de website van Circonopoly kunnen leerkrachten spelsessies aanmaken en beheren voor klasgroepen."

"Het spel past binnen vakgebieden als economie, aardrijkskunde, natuurwetenschappen, burgerschap en STEM. Ook sluit het spel naadloos aan op de sustainable development goals van de Verenigde Naties."

Het spelconcept werd bedacht door Switchrs, een innovatiebureau dat bedrijven helpt met de transitie naar circulair ondernemen. Cartamundi Digital nam de digitale ontwikkeling voor zijn rekening.

Circonopoly werd samen met Cobot en PlastIQ ontwikkeld in kader van het project ‘The Next Generation is Circular’ en kreeg steun van Vlaanderen Circulair.