Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

Het gaat om de opslag van zonne-energie uit het Lommelse Kristal Solar Park. De investering, die bijdraagt tot de vergroening van de productieprocessen van het bedrijf, bedraagt 30 miljoen euro.

Trefwoorden: #Battery Energy Storage System, #BESS, #Nyrstar, #opslag, #reuzenbatterij, #stroom, #zinksmelter, #zonne-energie

Lees verder

Techniek

( Foto: Nyrstar )

ENGINEERINGNET.BE - Nyrstar in Balen is een van de grootste zinksmelterijen ter wereld. Ook produceert de vestiging waardevolle bijproducten zoals zwavelzuur en kopercement. De gebruikte productieprocessen zijn heel energie-intensief. Dat maakt een stabiele stroomvoorziening erg belangrijk, en ook heel duur.

Een zogeheten Battery Energy Storage System (BESS) moet het bedrijf helpen om meer groene stroom te integreren in de productieprocessen. De aangekondigde reuzenbatterij maakt het mogelijk om stroom afkomstig van het nabijgelegen Kristal Solar Park in Lommel tijdelijk op te slaan. Een deel van die stroom is te gebruiken in het zinkproductieproces. Een ander deel wordt in het nationale net geïnjecteerd.

Julien Rolland, Head of Power and Renewables Trading bij Trafigura, de meerderheidsaandeelhouder van Nyrstar, stelt: "Efficiënte energieopslag speelt een cruciale rol in de koolstofarme economie. Hernieuwbare energiebronnen die afhankelijk zijn van het weer, zoals wind en zon, wekken met tussenpozen energie op."

"Dit moet worden gecombineerd met energieopslag met een hoge capaciteit en systemen die energie snel kunnen vrijgeven om pieken en dalen in de elektriciteitsopwekking af te stemmen op veranderende patronen in de vraag.”

Daniël Vanin, CEO Nyrstar, voegt toe: "We werken samen met partners die de shift naar meer groene energie en klimaatacties helpen maken. In dit geval willen we graag gebruikmaken van de expertise en faciliteiten die we bij Nyrstar Balen hebben om de verbinding tussen het Battery Energy Storage System en het Belgische net mogelijk te maken."

"Het past uitstekend bij de continue ontwikkeling van Nyrstar richting een duurzame operatie. Onze zinksmelters behoren tot de meest energie-efficiënte ter wereld en we participeren al in grote zonneprojecten en betekenisvolle windenergieprojecten in veel van de landen waar we actief zijn."

De bouw van de reuzenbatterij begint in de eerste helft van 2021 en wordt in 2022 afgerond.