Licht in plaats van radiogolven voor draadloze breedbandverbindingen

TU Delft gaat met 20 samenwerkingspartners draadloze breedbandverbindingen maken met licht, voor het veilig versturen en verwerken van data met hoge snelheden en weinig vertragingen.

Trefwoorden: #Airbus DS, #Aircision, #breedbandverbindingen, #data, #Demcon, #Draadloos, #Effect Photonics, #Flexible, #Hyperion Technologies, #licht, #NLR, #Phix, #Quix, #radiogolven, #Signify, #TU Delft, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - De hoeveelheid data en het gebruik daarvan is de afgelopen 50 jaar exponentieel toegenomen. Traditionele technologieën voor de verspreiding van data, van wifi in huis tot communicatie tussen satellieten, hebben echter hun capaciteitsgrenzen bereikt of zullen die binnenkort bereiken.

De behoefte groeit aan een nieuw en verbindend paradigma voor draadloze connectiviteit. In het FREE-consortium werken 21 partners samen aan nieuwe oplossingen waarbij licht in plaats van radiogolven wordt gebruikt om betrouwbare en veilige draadloze breedbandverbindingen te maken.

Het consortium gaat technologie ontwikkelen die het uiteindelijk mogelijk moet maken om satellietcommunicatie naadloos te integreren in netwerken op de grond, om zo satelliet-naar-satelliet Network Functions Virtualization (NFV) en Software Defined Networking (SDN) te kunnen bieden.

Deze eenvoudigere integratie tussen aardse- en satellietnetwerken biedt nieuwe mogelijkheden voor het Internet of Things, maar ook voor bijvoorbeeld betere weersvoorspellingen. Door gebruik te maken van de enorme beschikbare bandbreedte, de inherente veiligheid, de beperkte vertraging en de licentievrije exploitatie, voorziet het consortium een 10- tot 100-voudige toename van draadloze connectiviteit.


Deelnemers:
Airbus DS, Aircision, Demcon, Effect Photonics, Flexible, Hyperion Technologies, ISIS, Lionix, NLR, Phix, Quix, Signify, Single Quantum, S&T, TU Delft, TU Eindhoven, TNO, ULeiden, UTwente, Vrije Universiteit Amsterdam en VTEC.

Video: