Port of Antwerp beheert als eerste zeehaven eigen luchtruim

Onder de nieuwe Europese wetgeving hebben havens nu de bevoegdheid om drones in hun luchtruim te coördineren en te beheren. Port of Antwerp werkt hiervoor samen met Unifly als UTM partner.

Trefwoorden: #drones, #luchtruim, #Port of Antwerp, #Unifly, #Unmanned Traffic Management, #UTM, #veriligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Port of Antwerp is de eerste zeehaven die onbemand luchtverkeersbeheer initieert in een drukke en complexe havenomgeving en wordt de eerste niet-luchtvaartautoriteit, die een volwaardige geozonebeheerder wordt.

Als geozonebeheerder is de haven verantwoordelijk voor het beheer van grondrisico’s van bovengrondse activiteiten, met betrekking tot operationele en werkende drones, algemene veiligheid en naadloze integratie van vereiste processen. Deze zijn allemaal bedoeld om de productiviteit en efficiëntie van havenactiviteiten te verhogen.

Drones hebben veel potentiële use-cases die vooral relevant zijn in een complexe omgeving. Met behulp van drones kunnen havens de veiligheid verhogen, naleving afdwingen en de operationele efficiëntie optimaliseren, allemaal met minimale interferentie voor bestaande infrastructuur en processen.

Port of Antwerp heeft dit opgepakt en aangezien het droneverkeer in hun luchtruim blijft toenemen, is er behoefte om hun luchtruim te controleren en vriend van vijand te onderscheiden. Het koos Unifly als technologiepartner om het Unmanned Traffic Management (UTM) -platform van de haven te ontwikkelen.

Port of Antwerp heeft specifieke vereisten geïdentificeerd voor haar rol als geozonebeheerder, waaronder een meervoudige workflow, meerlagige autorisatieprocessen en robuuste real-time bewakings- en detectiemogelijkheden. Deze meerlagige autorisatiestroom is ook een primeur in de branche.

Zodra het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart (DGLV) groen licht geeft, zorgt het platform voor een tijdige en naadloze verwerking van vluchtvergunningen door havenautoriteiten, terminalmeesters en ook door zakelijke drone-operators en andere havengebruikers.