• 28/03/2012
  • |     BB

Federale Politie legt 'visum shopping' aan banden

Belgische grensdoorlaatposten worden uitgerust met biometrische systemen om fraude en 'visum shopping' te bestrijden.

Trefwoorden: #biometrisch, #federale politie, #grensdoorlaatpost, #vingerafdruk, #zetes

Lees verder

Nieuws

( Foto: Zetes )

ENGINEERINGNET.BE -- Zetes heeft een contract binnengehaald om 13 Belgische grensdoorlaatposten uit te rusten met systemen om digitale vingerafdrukken af te nemen en te controleren.

De opdracht is door de Federale Politie uitbesteed en loopt over meerdere jaren. De bedoeling is enerzijds de controle te verbeteren en anderzijds fraude en ‘visum shopping’ te bestrijden.

Na digitalisering van de vingerafdrukken worden deze in het Europese Visum Informatie Systeem (VIS) ingebracht.

De investering door de Federale Politie past in het kader van de Europese VIS-verordening, die eind 2014 verplicht wordt voor de deelnemende Schengen-landen.

De verordering voorziet in maatregelen voor een betere bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie aan de zogenaamde ‘grensdoorlaatposten’.

België heeft 13 dergelijke grensdoorlaatposten: op de luchthavens van Zaventem, Charleroi, Luik, Oostende-Brugge, Antwerpen en Wevelgem, op de zeehavens van Antwerpen, Gent, Zeebrugge, Oostende, Nieuwpoort en Blankenberge en in het station van Brussel-Zuid.

Het bedrag van de investering werd niet bekendgemaakt. Naar verwachting zullen de nieuwe toestellen in de zomer van 2012 in gebruik worden genomen.