Tiende editie van Little Innovators maakt kinderen warm voor STEM

Dankzij de samenwerking tussen Siemens en de Hogeschool UCLL maakten kinderen tussen de 8 en 14 jaar via digitale workshops gecombineerd met hardware van thuis uit kennis met STEM-onderwijs.

Trefwoorden: #Little Innovators, #Siemens, #STEM, #UCLL, #workshop

Lees verder

Opleiding

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - De tiende editie van Little Innovators vond plaats in het kader van het Edison-project, het eerste structurele STEM-partnerschap in Vlaams-Brabant tussen KU Leuven, Hogeschool UCLL, Brightlab, stad Leuven en het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Zo konden de kinderen niet alleen een kijkje nemen in de werkomgeving van hun ouders, maar ook kennismaken met STEM-onderwijs. Het internationaal begrip STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) staat voor een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen.

Katrien Valkiers, hoofd communicatie bij Siemens en initiatiefneemster van Little Innovators: “Jonge kinderen zijn vaak nog niet vertrouwd met de mogelijkheden die technologie, wetenschap, wiskunde en ingenieurswetenschappen met zich meebrengen. Door hen zo vroeg al te laten proeven van het STEM-onderwijs hopen we jongeren en kinderen warm te maken om de ingenieurs van de toekomst te worden.”

Tijdens de maanden mei en juni volgden de kinderen met behulp van een aan huis geleverde toolbox met onder andere een Microbit (computer in zakformaat) zes online workshops waarbij de focus ligt op kennismaking met het programmeren van hardware en software.

Met tutorials en begeleiding van de lesgevers van de UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie voerden zij na elke workshop een opdracht uit. Na deze workshops gaan de kinderen de uitdaging aan om de beste smart city te bouwen in hun eigen woonkamer.

Siemens slaat zo een brug tussen de reële en virtuele wereld. Op 22 september wordt een een fysieke vervolgworkshop georganiseerd waarbij de kinderen al deze technologie in de praktijk kunnen bewonderen.