Van Oord koopt mega-installatieschip voor 20 MW offshore windmolens

Het jack-up schip zal kunnen varen op methanol en zal zo met een kleinere CO2-footprint tot wel 20 MW windmolens op zee kunnen installeren. Het schip zal in 2024 opgeleverd worden.

Trefwoorden: #offshore, #Van Oord, #windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Oord )

ENGINEERINGNET.BE - De vraag naar offshore windparken blijft groot. De Europese Unie heeft als doel om 300 GW offshore windcapaciteit te installeren in 2050 en wereldwijd gaat het naar verwachting om 2000 GW aan offshore windenergie.

Windturbines op zee worden ook in razend tempo groter. Ging het in 2002 om windmolens van 2 MW, tegenwoordig worden turbines van 14 MW geïnstalleerd. De rotorbladen zijn al ruim over de 100 meter en het vervoer en installatie vraagt om grotere schepen.

Van Oord investeert daarom in een nieuw schip om die nieuwe generatie windturbines van 20 MW te kunnen transporteren en installeren.

Het 175 meter lange offshore installatieschip wordt speciaal gebouwd voor het bouwen en installeren van fundaties en turbines van offshore windparken. Met een topklasse kraan - geleverd door het Nederlandse bedrijf Huisman - kan het meer dan 3.000 ton hijsen.

Het schip heeft een geavanceerd jacking systeem. Vier gigantische poten van elk 126 meter lang maken het mogelijk om het schip te liften en zo te werken in wateren tot 70 meter diep.

Het offshore installatieschip wordt gereed gemaakt voor de toekomstige brandstof methanol. Bij het varen op methanol vermindert dit de CO2-emissie van het schip met meer dan 78%.

Ook wordt het schip uitgerust met een geavanceerde actieve emissiebeheersingstechnologie om de NOx-emissie tot een absoluut minimum te beperken.

Een geïnstalleerd batterijpakket van 5.000 kWh kan piekbelastingen opvangen en energie regenereren om het brandstofverbruik en bijbehorende emissies nog verder te verminderen.

Deze investering maakt deel uit van een vlootinvesteringsprogramma van 1 miljard euro voor de komende 5 jaar. Tevens heeft Van Oord een optie genomen op een tweede schip. In december 2020 bestelde Van Oord al een nieuw groene kabellegschip bij VARD in Noorwegen.