Eerste industriële test met plasmatechnologie om CO2-uitstoot te recycleren

ArcelorMittal en Mitsubishi Heavy Industries (MHI) werken samen met D-CRBN om een nieuwe technologie te testen die CO2 opgevangen in de Gentse vestiging, omzet in koolstofmonoxide, die in de staal- en chemische productie gebruikt kan worden.

Trefwoorden: #Arcelor, #CO2, #Mitsubishi, #plasma, #staal, #technologie

Lees verder

Techniek

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE - ArcelorMittal Gent startte daarmee als eerste staalbedrijf ter wereld een industriële test met de de plasmatechnologie van D-CRBN, ontwikkeld om de CO2-uitstoot te verminderen.

Deze nieuwe proef is een uitbreiding van het meerjarige pilootproject voor koolstofafvang dat nu op de site loopt om de haalbaarheid van de grootschalige inzet van koolstofafvangtechnologie van MHI te testen.

D-CRBN heeft een technologie ontwikkeld die plasma gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolstofmonoxide. Met behulp van hernieuwbare elektriciteit wordt het plasma gebruikt om de koolstof-zuurstofbinding te verbreken, waardoor CO2 wordt omgezet in koolstofmonoxide.

Dat kan dan op zijn beurt gebruikt worden als reductiemiddel in het staalproductieproces, ter vervanging van een deel van de cokes of metallurgische kool die in de hoogoven wordt gebruikt, of als basis ingrediënt in hun Steelanol-installatie, voor de productie van chemische bouwstenen of alternatieve brandstof.

Het proces vereist zeer zuiver CO2, dat geleverd kan worden door de koolstof-afvangeenheid van MHI, die momenteel gebruikt wordt voor het opvangen van restgassen van de hoogovens en de opwarmoven van de warmwalserij.

Begin deze maand werd een pijpleiding aangesloten tussen de CO2-afvangeenheid van MHI en de eenheid van D-CRBN om de haalbaarheid te testen.