• 16/04/2012
  • |     BB

Gratis parametrische ontwerpomgeving voor fotonica

Universiteit Gent en imec lanceren IPKISS, een volledig gratis parametrische ontwerpomgeving voor geïntegreerde fotonica, als Open Source platform.

Trefwoorden: #cad, #imec, #ipkiss, #onderzoek, #ontwerp, #parametrisch, #ugent

Lees verder

Techniek

( Foto: Ipkiss )

ENGINEERINGNET -- De Universiteit Gent en het onderzoekscentrum imec kondigen de lancering van IPKISS als open source software platform aan.

IPKISS is een generisch en modulair softwarepakket voor het parametrisch ontwerpen van geïntegreerde fotonische componenten en circuits. IPKISS is vanaf vandaag door allen kosteloos te gebruiken onder GPLv2-licentievoorwaarden.

Met deze lancering willen Universiteit Gent en imec de spelers in het domein van geïntegreerde fotonica een krachtig en flexibel softwareplatform aanreiken om deze technologie nog sneller zijn waarde te laten bewijzen in tal van toepassingen.

IPKISS werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Photonics Research Group van Universiteit Gent en imec als een programmeerbare Mask Layout Generator (GDSII).

Een ontwerper kan in IPKISS snel een fotonische component definiëren, naadloos simuleren door elektromagnetische solvers en vervolgens deze componenten integreren tot een complex circuit en als lay-out voor een fotomasker voor fabricage exporteren.

Om dit te ondersteunen werd IPKISS modulair opgebouwd met gemakkelijk te programmeren interfaces naar populaire derdepartij simulatoren.

Hoewel IPKISS vandaag voornamelijk gebruikt wordt voor geïntegreerde fotonicatoepassingen, is IPKISS een generiek platform. IPKISS kan eenvoudig bijgestuurd worden om gebruikt te worden in andere domeinen zoals MEMs, microfluidics, plasmonics en andere.


ACHTERGROND
De Photonics Research Group van Universiteit Gent, geassocieerd met imec, is reeds meer dan 20 jaren actief in het domein van de geïntegreerde fotonica. Met ongeveer 70 onderzoekers werkt de groep aan innovatieve concepten voor de integratie van complexe fotonische functies op een chip.