Huishoudens van energie voorzien met ijzerbrandstof

RIFT, een spin-off van Nederlandse TU Eindhoven, werkt aan een proof of concept-boiler van 1 MW om via het warmtenet van Ennatuurlijk in Helmond 500 huishoudens van warmte te voorzien.

Trefwoorden: #brandstof, #Eindhoven, #ijzer, #universiteit, #warmtenet

Lees verder

research

( Foto: TU/e - © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - Het systeem werkt als volgt: ijzerpoeder wordt verbrand in de boiler. Daarbij komt veel warmte vrij, bijvoorbeeld voor warmtenetten. Wat overblijft is roestpoeder. Met waterstof kun je dat weer omzetten naar ijzerpoeder: op die manier ‘laad’ je het poeder weer op.

Voor beide onderdelen bouwt de start-up nu een testinstallatie in Helmond. In Arnhem staat de installatie die roestpoeder weer om kan zetten in ijzerpoeder. Dit is de eerste in zijn soort.

Mark Verhagen, CEO van RIFT: “Voor industriële processen en warmtenetten zijn grote hoeveelheden energie nodig. Duurzame alternatieven zoals elektra en waterstof kunnen daarin niet altijd voorzien. In deze sectoren zijn alternatieven, zoals ijzerpoeder, dus belangrijk.”

“Bij dit proces komt geen CO2 vrij. Daarnaast is de uitstoot van stikstof tijdens het proces veel lager dan bij kolen of gas”, aldus Verhagen.

IJzerbrandstof heeft verder een hoge energiedichtheid. Een kubieke meter ijzerbrandstof bevat net zoveel energie als elf kubieke meter waterstof onder hoge druk. Daarnaast is het ook veiliger om op te slaan en te vervoeren dan waterstof. Tot slot verliest het tijdens de opslag geen energie.

Start-up RIFT is ontstaan vanuit het studententeam SOLID van TU Eindhoven. Al sinds 2015 werkt het team samen met onderzoekers van de universiteit aan deze technologie.

Het studententeam heeft de technologie - als onderdeel van het Metal Power Consortium - in 2020 getest in de fabriek van familiebrouwerij Swinkels. IJzerbrandstof zorgde toen voor de warmte die nodig is bij het brouwproces.

Verhagen was in het schooljaar 2019/2020 teamleider van SOLID. “Toen hebben we laten zien dat de technologie werkt. Met de huidige pilot kunnen we aantonen dat het ook commercieel gezien potentie heeft.”

Over twee jaar wil RIFT een installatie voor ijzerbrandstof maken van 5 MW. Hiervoor is al een intentieverklaring getekend voor een samenwerking met Veolia Industriediensten.

Verhagen: “Ik zie ijzerbrandstof, naast windmolens, zonnepanelen en waterstof, als een belangrijk duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Onze doelstelling is dat we de zware industrie wereldwijd kunnen decarboniseren met ijzerbrandstof.”