• 21/04/2022
  • |     LUF

One-stop-shop voor industriële netwerken

Wie Helmholz zegt, denkt aan ervaring en expertise in industriële CAN-, PROFIBUS- en PROFINET-netwerken. Helmholz staat ook voor easy-to-use, dankzij eenvoudige configuraties in een voor de gebruiker vertrouwde engineeringomgeving.

Trefwoorden: #Helmholz, #industrie, #netwerk, #Profinet

Lees verder

Partner Info

( Foto: Helmholz )

ENGINEERINGNET.BE - Het hoofdkwartier van Helmholz Benelux opereert sedert 2011 vanuit Maassluis (nabij Rotterdam). Al ruim dertig jaar is het Duitse moederbedrijf actief in industriële datacommunicatie. Aanvankelijk lag de focus op infrastructuurcomponenten voor CAN- en PROFIBUS-netwerken. Vanaf 2004 kwam de opvolger PROFINET op de markt. Deze industriële standaard voor datacommunicatie via Industrieel Ethernet werd ontworpen voor datacollectie en aansturing van industriële systemen aan hoge snelheid.

Switches, couplers en gateways
Om met klanten een optimale PROFINET-infrastructuur te ontwikkelen, beschikt Helmholz over een compleet en gevarieerd gamma switches. Naast een uitgebreide serie van platte en compacte switches, heeft Helmholz onlangs een nieuwe lijn gelanceerd. Dolf van Eendenburg, managing director van Helmholz Benelux: “Bij deze revolutionaire Flextra zitten alle aansluitingen aan de onderzijde, waardoor de kabels snel en makkelijk vanuit de kabelgoot op de switch aangesloten kunnen worden.”

Daarnaast heeft Helmholz vanuit zijn expertise rond veldbussen een uitgebreide serie gateways en couplers ontwikkeld. Daarmee kunnen verschillende veldbussen en netwerken (PROFIBUS, CAN, ModbusTCP, EthernetIP, MQTT …) eenvoudig aan PROFINET gekoppeld worden. Helmholz is er in geslaagd om volledige configuraties in engineeringomgevingen te ontwikkelen. Daardoor is er geen ingewikkelde software meer nodig.

Netwerkbeveiliging en -integratie
Industriële netwerken communiceren doorgaans met andere netwerken. Voor netwerkintegratie en netwerkbeveiliging biedt Helmholz de WALL IE aan. Deze compacte Industrial Ethernet Bridge en Firewall heeft een makkelijk te begrijpen interface. Met de eenvoudige toevoeging van slechts één component, de WALL IE, integreert u uw netwerk met andere netwerken en beveiligt u het tegen ongewenste invloeden van die andere omgevingen.

Draadloos tot 3 km
Wanneer een kabel voor PROFINET niet de beste oplossing is, heeft Helmholz Benelux het passende draadloze alternatief, de DATAEAGLE. Deze unit met gepatenteerde filtertechnologie biedt een uiterst betrouwbare radioverbinding voor draadloze datatransmissie via PROFINET of PROFISAFE over afstanden tot 3 km. Technical Manager Bart Pape van Helmholz Benelux: “De DATAEAGLE maakt het eenvoudig mogelijk om draadloos te communiceren zonder extra configuratie.”

Overige componenten
Helmholz heeft niet alleen ‘intelligente’ PROFINET-producten in het pakket, maar kan de klant op het gebied van PROFINET compleet ontzorgen. Van Eendenburg legt uit: “Naast de ‘intelligente’ producten voorzien wij onze klanten ook van connectoren en patchkabels, een net zo belangrijk onderdeel van een installatie.”

Uitgebreide services
Helmholz zorgt voor een sterke ondersteuning bij eventuele storingen op de netwerken door middel van efficiënte troubleshooting en monitoring. Met de PROFINET Test Tool kan de kwaliteit van het netwerk eenvoudig gecontroleerd worden. Deze wordt geleverd in een servicekoffer met ruimte voor een TAP- of kabeltester. De tool is volledig gebaseerd op software en kan op elke Windows pc worden aangesloten.

Pape: “Ook met beperkte kennis van PROFINET kunnen klanten dankzij de tool snel een probleem vinden en oplossen.” Helmholz gebruikt de Test Tool ook zelf om problemen met netwerken op te lossen en nieuwe netwerken te valideren. Met een validatierapport weet u zeker dat de installatie volledig voldoet aan de normen van de internationale PROFINET organisatie. Ten slotte kunt u bij Helmholz terecht voor additionele services met onder andere een uitgebreid programma trainingen, workshops en webinars.

www.helmholz-benelux.eu