Fabrikant wc-papier optimaliseert productie dankzij SAS Advanced Analytics

De Amerikaanse fabrikant Georgia-Pacific zorgt wereldwijd voor de productie en distributie van onder meer zakdoeken, toiletpapier en andere items. Om altijd aan de vraag te voldoen, rekent de producent op analytics via SAS.

Trefwoorden: #analyse, #edge computing, #machine learning, #SAS

Lees verder

Productnieuws

( Foto: SAS )

ENGINEERINGNET.BE - Voor bedrijven in de maakindustrie bracht de uitbraak van COVID-19 een karrevracht aan nieuwe uitdagingen.

Zo moesten ze oplossingen vinden om werknemers tegen het virus te beschermen en op een veilige manier aan het werk te houden, maar ook om de toenemende druk op de toeleveringsketen te weerstaan. Zeker als je bedrijf verantwoordelijk is voor de productie van goederen zoals toiletpapier.

In het voorjaar van 2020 sloegen klanten overal ter wereld enorme voorraden wc-rollen in, met lege rekken in supermarkten als gevolg. Ook Georgia-Pacific zag de vraag razendsnel toenemen.

Omdat het niet mogelijk is om halsoverkop nieuwe fabrieken te bouwen, besloot Georgia-Pacific zich te focussen op het verhogen van de productie in de ongeveer 150 bestaande faciliteiten van het bedrijf. “Met behulp van advanced analytics zijn we erin geslaagd om de efficiëntie van onze machines met 10% te verhogen. Daardoor konden we ook meer producten aan supermarkten leveren”, zegt Steven Bakalar, Vice President IT Digital Transformation bij Georgia-Pacific.

15.000 Machine Learning-modellen
De pandemie dwong Georgia-Pacific niet alleen om de productie uit te breiden, ook de logistiek rond de distributie moesten ze herbekijken. Waar we thuis plots meer toiletartikelen nodig hadden, stortte de bestelling van deze producten vanuit de hotel- en bedrijfswereld immers volledig in.

Gelukkig was analytics voor Georgia-Pacific geen nieuw concept. Voor de uitbraak van het virus had het bedrijf ingezet op digitale transformatie met onder andere efficiëntieverbeteringen als doel. Hiervoor gebruiken ze SAS Viya op Amazon Web Services (AWS). Zelfs de kleinste verbeteringen in een proces kunnen de organisatie al gauw enkele miljoenen dollar besparen.

Volgens Roshan Shah, Vice President Collaboration & Support Center Operations, is het datavolume van Georgia-Pacific het voorbije jaar vervijfvoudigd. “Iedere dag genereren we een terabyte aan data. Alles gaat vervolgens doorheen onze Machine Learning-modellen die ons leren hoe we beter kunnen functioneren.”

In totaal draaien in het bedrijf al meer dan 15.000 modellen die de optimale productie-instellingen berekenen met onder andere efficiëntieverbetering als gevolg. “SAS helpt ons om het juiste evenwicht te vinden tussen snelheid en kwaliteit om zo onze winstgevendheid te verbeteren”, zegt Shah.

De modellen optimaliseren niet alleen processen, ze bieden ook steun wanneer zich een onverwacht probleem voordoet. Stel bijvoorbeeld dat de variatie in vochtigheidsgraad van een grondstof een bepaalde stap in het productieproces verstoort, dan kunnen de modellen dankzij herberekeningen van optimale productie-instellingen alsnog voorkomen dat de producten gedegradeerd of weggegooid moeten worden.

Bovendien heeft Georgia-Pacific z’n productielijnen met camera’s op basis van computer vision uitgerust. Dat is een vorm van artificiële intelligentie (AI) die automatisch specifieke problemen detecteert en werknemers de juiste handelingen voorstelt.

Minder downtime dankzij automatisatie
Downtime is een nachtmerrie voor ieder maakbedrijf. Ook de impact van dit probleem heeft Georgia-Pacific met behulp van analytics kunnen beperken. Ongeveer 85.000 sensoren verzamelen de nodige data die het SAS-platform gebruikt om automatisch waarschuwingen te sturen, bijvoorbeeld wanneer een motor of een ventiel het dreigt te begeven. Dankzij deze ontwikkelingen op vlak van Predictive Maintenance kunnen de operatoren op tijd ingrijpen, wat andermaal de efficiëntie verbetert en tevens voor een veiligere werkomgeving zorgt.

“Waar onze technische mensen vroeger vooral bezig waren met het opsporen van problemen, kunnen ze zich nu toespitsen op de oplossingen”, zegt Bakalar. “In de faciliteiten die deze tools gebruiken, is onze downtime met 30% afgenomen.” En de analytische modellen bieden nog een andere voordeel. Het coderen van informatie in algoritmen zorgt er namelijk voor dat ervaren ingenieurs hun kennis van machines en processen gemakkelijker kunnen delen met de toekomstige medewerkers van het bedrijf.

IoT-toepassingen versterken klantervaringen
Als datagedreven organisatie gebruikt Georgia-Pacific analytics niet alleen in de fabrieken zelf, maar ook voor commerciële doeleinden. Denk aan toepassingen zoals prijsadvies, bepalen wat de beste dag is om een artikel te verzenden, en klantverloop voorspellen. Het bedrijf rekent ook op IoT-oplossingen om de waarde voor eindklanten te verbeteren.

Sensoren in slimme automaten kunnen bijvoorbeeld signaleren wanneer apparaten zonder zeep of papieren doekjes dreigen te vallen. Zo is het niet meer nodig om inspecties in toiletruimtes uit te voeren en kunnen producten tijdig worden aangevuld. Ook in de eigen vaak afgelegen fabrieken gebruikt het bedrijf SAS voor edge computing, een oplossing die het mogelijk maakt om data in de rand van het netwerk te gebruiken en beslissingen te versnellen.

In de laatste stap van het proces kunnen problemen met de levering van producten tot boetes en het verlies van klanten leiden. Om dit te voorkomen, werkt Georgia-Pacific met algoritmen die snel voor de juiste inzichten zorgen. Zo kan het bedrijf onmiddellijk een oplossing vinden waardoor bestellingen de klant alsnog tijdig bereiken.

Data voor iedereen toegankelijk maken
Behalve efficiëntie is er nog een reden waarom Georgia-Pacific voor SAS Viya als analytics-platform heeft gekozen. Aan de ene kant maakt deze oplossing het voor data scientists mogelijk om in een taal naar keuze te programmeren, en tegelijkertijd verlaagt de technologie de drempel voor mensen zonder codeerskills die in andere domeinen gespecialiseerd zijn - zogenaamde ‘citizen data scientists’. Dankzij de eenvoudige user interface en automatisatiemogelijkheden van SAS Viya kan iedereen getraind worden om met data aan de slag te gaan en zo snellere, betere beslissingen te nemen.

De flexibiliteit en schaalbaarheid van SAS biedt ook andere voordelen. Vroeger moest de onderneming deze projecten overlaten aan data scientists of aan externe partners, nu kunnen de werknemers van Georgia-Pacific zelf de juiste modellen bouwen. Intussen telt het bedrijf al meer dan 150 citizen data scientists, een aantal dat de komende jaren vermoedelijk alleen maar zal toenemen.

“Het verhogen van de productiviteit is voor ons heel waardevol gebleken”, besluit Bakalar. “Dankzij SAS kunnen we kwalitatief betere producten voor de eindklant maken en artikelen sneller op de markt brengen.” Of hoe we ons bij een nieuwe pandemie of een andere crisis dus al zeker geen zorgen hoeven te maken over een acuut tekort aan toiletpapier …

Wil u nog meer informatie over hoe manufacturers hun productiecapaciteit verhogen, stock verminderen en toch de klantentevredenheid een boost geven, download dan deze gratis whitepaper ‘Solving the digital transformation puzzle.”