Nieuwe efficiënte behandeling voor resistente melanoom huidkanker

UZ Brussel injecteert deze tumoren met lichaamseigen cellen die het immuunsysteem helpen kankercellen onschadelijk te maken én een synthetisch immuun bevorderend middel.

Trefwoorden: #behandeling, #melanoom, #UZ Brussel

Lees verder

research

( Foto: Elnur - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het klinisch onderzoek richtte zich op melanoompatiënten met uitzaaiingen in de huid en lymfeklieren die makkelijk konden ingespoten worden.

Prof. Bart Neyns, diensthoofd Medische Oncologie: “Tumorcellen zijn niet steeds even goed zichtbaar voor ons immuunsysteem, wat een voorwaarde is voor de optimale werking van immuuntherapie."

"Wetenschappelijk preklinisch onderzoek toonde al aan dat myeloïde dendritische cellen, ofwel lichaamseigen cellen die kankercellen onschadelijk maken, een grote rol spelen in het herkennen van kankercellen en het coördineren van een immuunrespons."

"Net omdat sommige tumoren deze cellen uitsluiten, bedachten we deze studie waarbij uit het bloed geïsoleerde myeloïde dendritische cellen in de uitzaaiing worden geïnjecteerd, samen met een stofje dat deze cellen activeert."

"Zo hoopten we het immuunsysteem de nodige ‘kickstart’ te geven om verder geholpen door immuuntherapie over te gaan tot het opruimen van de kankercellen.”

De experimentele behandeling bleek veilig en bij twee van de acht studiepatiënten verdwenen alle uitzaaiingen. Bij één bijkomende patiënte verdwenen de tumorcellen uit het geïnjecteerde letsel en namen de overige metastasen af met meer dan de helft in diameter, na amper 12 weken behandeling. De behandeling loopt op dit moment voort.

Prof. Bart Neyns: "We zagen vergelijkbare resultaten toen we de myeloïde dendritische cellen met het anti-kanker-virus T-VEC toedienden. Maar dit virus is niet meer beschikbaar in België."

"Geïnspireerd door deze bevindingen besloten we bij de nieuwe studie T-VEC te vervangen door het synthetisch stofje AS01B dat 100x goedkoper is dan T-VEC.”

Het team van prof. Neyns onderzoekt nu de kenmerken van melanomen die gunstig of niet reageerden op de studiebehandeling. Zij hopen zo in de toekomst bijkomende medicijnen te kunnen inschakelen om deze weerstandsmechanismen te overkomen.

Dit klinisch onderzoek wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van Kom op tegen Kanker en het Paul De Knop Fonds.