Unieke eiwitverwerkingslijn duwt bedrijven naar gebruik innovatieve eiwitten

Kikkererwten, soja, insecten, algen, bacteriën, ... zijn enkele eiwitbronnen, die een grotere rol zullen spelen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Een nieuwe eiwitverwerkingslijn, uitgebaat door ILVO en Flanders’ Food, moet procesexpertise bijbrengen.

Trefwoorden: #eiwit, #expertise, #Flanders' Food, #ILVO, #proces, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders' Food - © Bjorn Samson )

ENGINEERINGNER.BE - Deze nieuwe infrastructuur maakt het mogelijk voor voedingsbedrijven en onderzoekers om het hele traject van ruwe alternatieve eiwitbron tot zuiver kant-en-klaar eiwitingrediënt uit te testen op pilootschaal.

De pilootlijn bestaat uit apparatuur die elke stap van geoogste grondstof, over eiwitconcentraten en -isolaten tot zelfs getextureerde eiwitten kunnen uitvoeren op semi-industriële schaal én op een gecontroleerde manier. Dit laat toe elk van deze processen zodanig te optimaliseren zodat eiwitrijke voedingsproducten van hoogstaande kwaliteit bekomen worden.

Voor de installatie konden de partners rekenen op 208.000 euro subsidie afkomstig van het EFRO-project Plant Protein Pilot, 104.000 euro subsidie van het VLAIO en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Ook eigen bijdragen van ILVO via het VLAIO-project TexProSoy en cofinanciering vanuit de leden van Flanders’ Food zorgen mee voor de realisatie.

De pilootlijn zal in de toekomst nog verder uitgebreid worden met kleinschaligere apparatuur via het Innolab-project dat eveneens kan rekenen op een subsidie door het EFRO van 512 000 euro en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. De totale investering bedraagt meer dan 1,5 miljoen euro. (bron: Flanders' Food)

Ook verschillende collectieve onderzoeksprojecten plannen meteen experimenten in met de nieuwe toestellen. In het Flanders’ Food-project TexProSoy, met de steun van VLAIO en i.s.m. ILVO en KU Leuven, neemt men het effect van het extractie- en het texturatieproces op de eigenschappen van Vlaams soja-eiwit onder de loep.

In het Flanders’ FOOD-project ProFuNu, met de steun van VLAIO en i.s.m. UGent, KU Leuven, ILVO en Thomas More, werkt men op eiwitten uit erwten, meelwormen, spirulina en schimmels. Men bestudeert hier de impact van processing op de nutritionele en functionele kwaliteit en het effect op de verteerbaarheid en darmgezondheid.