• 09/05/2012
  • |     BB

34,8 miljoen euro EU-subsidie voor nieuwe milieuoplossingen

De Europese Commissie maakt 34,8 miljoen euro vrij voor een oproep tot het indienen van eco-innovatieprojecten.

Trefwoorden: #eco, #europse commissie ecoap, #milieu, #onderzoek, #pci, #potosnik, #research

Lees verder

research

( Foto: Aachen University, voorbeeld van gesubsidieerde demoplant voor nieuwe afvalsorteermechanismen, Saturn )

ENGINEERINGNET -- Bedrijven en ondernemers overal in Europa kunnen financieringssteun aanvragen om nieuwe milieuprojecten op de markt te brengen.

Aanvragen kunnen worden ingediend voor 'eco-innovatieve producten, technieken, diensten en procedés die erop zijn gericht de milieueffecten te voorkomen of terug te dringen, of die bijdragen aan een optimaal gebruik van middelen'.

De oproep loopt tot 6 september 2012 en een vijftigtal projecten zal worden geselecteerd voor financiering.

Janez Potocnik, Europees Commissaris voor Milieu: "De afgelopen vier jaar heeft deze eco-innovatie er toe bijgedragen dat meer dan honderd innovatieve groene producten een plaats op de markt hebben gevonden."

De vijf voornaamste prioritaire gebieden dit jaar zijn: recycling van materialen, water, duurzame bouwproducte, groen ondernemerschap en de voedings- en dranksector.

De oproep is vooral gericht op kleine en middelgrote bedrijven die innovatieve groene producten, procedés of diensten hebben ontwikkeld die hun plaats op de markt nog niet hebben gevonden.

Via deze oproep wordt medefinanciering geboden om tot 50% van de totale projectkosten te dekken en zal dit jaar waarschijnlijk aan ongeveer 50 nieuwe projecten steun worden verleend.

Voorbeelden van huidige regelingen zijn o.a. de verwerking van oude tv's tot tegels, nieuwe afvalsorteermechanismen, innovatieve eco-verpakking voor melk en een nieuwe recyclingtechniek voor textiel.


ACHTERGROND
Eco-innovatie wordt gefinancierd door het programma voor concurrentievermogen en innovatie (PCI), met ongeveer 200 miljoen euro beschikbare middelen voor de periode 2008-2013. Het programma ondersteunt technologisch beproefde oplossingen die helpen beter gebruik te maken van Europa's natuurlijke hulpbronnen. Eco-innovatie is de "groene draad" van het PCI en draagt bij tot het actieplan voor eco-innovatie (EcoAP). Het programma wordt beheerd door het Uitvoerend Agentschap voor concurrentievermogen en innovatie (EACI).

Ga voor meer informatie over eco-innovatie in het kader van PCI naar:
http://ec.europa.eu/ecoinnovation