Zes toonaangevende windhavens willen Europese offshore winduitdaging aanpakken

De zes havens die de unieke samenwerking zijn aangegaan zijn Port Oostende, Groningen Seaports/Eemshaven in Nederland, Niedersachsen Ports/Cuxhaven in Duitsland, Nantes-Saint Nazaire Port in Frankrijk, Humber in het VK en Port Esbjerg in Denemarken.

Trefwoorden: #Europa, #haven, #offshore, #wind

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port Oostende )

ENGINEERINGNET.BE - Hoewel ze meestal concurrenten zijn, schudden vertegenwoordigers van de zes grootste windhavens van Europa onlangs de hand en ondertekenden een verklaring in Port Esbjerg in Denemarken en begonnen meteen met de werkzaamheden.

Ze zijn overeengekomen om hun krachten te bundelen om de groene transitie te versnellen en zo te voldoen aan de ambitieuze doelstellingen voor de inzet van offshore windenergie in Europa. De havens missen capaciteit.

Vandaag de dag is de doelstelling van de Europese offshore windstrategie om tegen 2030 minstens 65 GW offshore wind uit te rollen. Een hele opgave. Niet in de laatste plaats gezien het feit dat er momenteel iets meer dan 13 GW in de zeeën rond Europa is.

Met andere woorden, Europa wil in de komende acht jaar ruim vijf keer zoveel wind op zee installeren als we de afgelopen twintig jaar hebben gebouwd.

Deze doelstelling zet de Europese windhavens onder grote druk omdat er momenteel niet genoeg havencapaciteit is om al deze offshore windparken binnen de gestelde termijn te installeren.

Als Europa's toonaangevende offshore havens zullen ze bijdragen aan het delen van kennis en beste praktijken, met inachtneming van de mededingingswetgeving.

De havens kunnen bijvoorbeeld samenwerken om ruimtegebrek op te lossen. Als de ene haven maar ruimte heeft voor een half project, kan een andere haven ruimte hebben voor de andere helft.

Ook zullen de havens zorgen voor optimale processen en bijvoorbeeld digitale ervaringen delen. Port Esbjerg heeft zojuist een digitale tool ontwikkeld (digital twin) om de capaciteit van offshore windenergie in de toekomst te verdrievoudigen, zonder uit te breiden.

De samenwerking tussen de havens moet ook het politieke werk in Europa ondersteunen.