VUB-ingenieurs gieten flinterdun beton met textielwapening

Onderzoekers en ingenieurs van de VUB-onderzoeksgroep Mechanica van Materialen en Constructies (MeMC), onder leiding van professor Tine Tysmans, experimenteren volop met textiel gewapend beton.

Trefwoorden: #beton, #duurzaam, #textiel, #VUB, #wapening

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat daarbij niet over het gewone textiel waaruit ook onze kledij is gemaakt, maar over technisch textiel, gemaakt van carbon-, glas-, of basaltvezels.

Het gebruik van dergelijk technisch textiel als wapening kan de hoeveelheid beton in een constructie tot met 80% reduceren, wat een serieuze economische maar ook ecologische winst betekent.

Postdoctoraal onderzoeker en bouwkundig ingenieur dr. ir. Michael El Kadi van MeMC: “Textiel gewapend beton heeft, in tegenstelling tot traditioneel beton met een ijzeren wapening, geen last van corrosie van de wapening.”

Traditioneel moet rond het wapeningsnet een dekkingslaag beton voorzien worden van minstens 30 tot 50 millimeter waarmee het wapeningsijzer afgeschermd kan worden van de lucht en waardoor corrosie op zijn minst vertraagd wordt. Dat is ook de reden waarom beton altijd zo dik wordt gegoten.

Bij textielgewapend beton is zo’n dikke beschermlaag niet nodig, zodat in sommige gevallen een betondikte van 2 tot 3 centimeter volstaat voor de stevigheid. Een en ander betekent dat overspanningen gerealiseerd kunnen worden met amper een vijfde van de vroegere hoeveelheid beton.

El Kadi: “De technische wapeningstextielen laten toe om erg flexibel om te springen met vormen. We kunnen er makkelijk dunne gebogen betonnen gewelven mee gieten, die ook nog erg stevig zijn. Eigenlijk zijn de toepassingsmogelijkheden quasi onbeperkt.”

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten qua draagkracht en sterkte van textielgewapend beton vergelijkbaar met die van traditioneel beton.

Het enige nadeel op dit ogenblik is nog de prijs. Wapeningstextiel is relatief prijzig. Dat wordt voor een deel gecompenseerd door de besparing op grondstoffen.

Door zijn geringe volume leent textielgewapend beton zich ten slotte ook uitstekend voor het fijnere restauratiewerk.

Op de foto: Professor Tine Tysmans en postdoctoraal onderzoeker dr.ir. Michael El Kadi op één van hun experimentele structuren.