3DExperience World 2023 (1): verbeeldingskracht

In februari verzamelde de SolidWorks community in Nashville (VS) voor de 3DExperience World 2023. Centraal thema: ‘De kracht van de verbeelding’. Vandaag brengt Engineeringnet deel 1 van deze reeks verslagen.

Trefwoorden: #3D, #cloud, #Dassault, #SolidWorks

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Technologie is de oplossing voor de kernproblemen waartegen we aanlopen, aldus Gian Paoli Bassi, Executive VP van 3DExperience Works bij Dassault Systemes. Designers en ontwerpers kunnen hier een hinkstapsprong maken: “Het platform creëert waarde. Innovatie maakt het verschil. Data zijn de enabler.”

De volgende dagen werd beetje bij beetje toegelicht hoe omvattend en diep het 3DExperience platform reikt. Wat ooit startte als CAD-tekensoftware neemt vandaag de vele aspecten van een virtuele twin mee.

“Zo kan een ontwikkelaar op elk ogenblik voorspellen wat de CO2-voetafdruk van zijn of haar product wordt.” Meer nog dan ‘dingen’ wil het platform ‘het leven zelf’ verbeteren. Bassi haalt er gebruikers bij die een en ander illustreren en geeft ook mee dat vanaf juli 2023 cloudservice toegevoegd wordt aan elke nieuwe ‘seat’ van SolidWorks. “Ieder met een SW-licentie kan voortaan 3D-tekeningen delen met wie dan ook ter wereld.”

(© Narrative Images)

“Het 3D Experience (cloud)platform biedt ons veiligheid”, stelde Fabio Pizzato, CEO van e-Novia, dat in Italië een excellentienetwerk voor innovatie opzet met een focus op nieuwe mobiliteit in stedelijke omgevingen.

Alle design gebeurt er in SolidWorks. Pizzato is nu ook managing director van Weart, dat met 'haptic pods’ op de vingers ‘gevoel’ introduceert in de virtuele wereld. De vingerdoppen bieden textuur- en thermische prikkels (warm/koud) en tegenkrachten -het gevoel van weerstand- die gekoppeld worden aan het visuele beeld in een VR/AR-bril.

Salvador Garcia, Chief Revenu Officer licht toe hoe Ocean Based Climate Solutions SolidWorks en 3D Experience gebruikt om oceaanwater van 200 m diep naar de oppervlakte te pompen op de kracht van de deinende golven om er voeding te bieden aan fytoplankton.

Problemen samen oplossen
De metaverse loopt het risico een illusie te zijn, stelde Bernard Charlès, CEO van Dassault Systèmes. “Daar kan de kracht van onze virtuele twin iets aan doen. We kunnen elk design oppikken en automatisch -gebruik makend van AI- de kwaliteit verder optrekken. De designer beslist zelf over de juiste specificaties.”

Omgekeerd, nu scanners betaalbaar zijn geworden kunnen zij allerlei specs zo maar meenemen en een perfect ontwerp hercreëren, dat dan herwerkt en aangepast kan worden. Ook de materiaalkeuze kan in de simulaties ingeweven en afgewogen worden. “In 2022 werden wij de grootste life science leverancier. ‘We can grow matter’.”

“We zien veel start-ups met geweldige ideeën die echter niet gemakkelijk doorbreken. 3D Experience gaan we nu ook toepassen op de ‘business organisatie’. Business experience.” Om nieuwe spelers te helpen succesvol te zijn. Met het platform kan men inderdaad vele kanten uit. Het kan de klant adviseren en voor nodige connecties zorgen. Hij wijst naar Ikea dat ‘virtuele kamers’ van klanten vult met virtuele meubels.

In 1994 werd de eerste code van SolidWorks geschreven. Met die software werd de Boeing 777 ontworpen. Sindsdien nam de omvang van de assemblages alleen maar toe, zo stelde Manish Kumar, CEO van SolidWorks. Hij wees op de bredere impact van die ontwikkelingen.

“Kinderen leren nu in een heel nieuwe, digitale omgeving.” Zij treden in op een heel ander technologieniveau dan de jeugd van dertig jaar geleden. “Communicatie blijft echter problematisch, ook al kan men vandaag veel sneller ontwikkelen.”

Voortaan zijn alle SolidWorks-gebruikers geconnecteerd met het platform. Data van dat platform kan je in SolidWorks stoppen. “Er zijn geen silo’s meer.” Kumar nodigt de gebruikers uit niet alleen om hun problemen met elkaar te delen maar ook om ze samen op te lossen.

Suchit Jain, VP Strategy & Business Development bij SolidWorks, telde 7 miljoen designers die SolidWorks gebruiken. In zeer verschillende omgevingen. De software zou ook een marktaandeel van 45% hebben in alle mechanisch ontwerp. Ook hij riep enkele klanten/gebruikers op het podium.

Zo bouwde Verve Motion met SW een zogenaamde ‘soft exosuit’, een exoskeleton-gordel bestaande uit textielbanden, gespen en robotica in een rugzak. Bestemd om het lichaam van arbeiders, die goederen tillen, te ondersteunen.

“Manufacturing volstaat niet,” stelde Titan Guilroy, bij het Texaanse Titans of CNC, die een online academie opstartte waar geïnteresseerden aan de hand van video’s gratis kunnen leren slijpen met CNC-gestuurde machines. De school ging ondertussen globaal en telt zo’n 170.000 studenten.

In het kinderziekenhuis van Boston gaat men aan de slag met pre-operatieve training en planning. Er wordt daartoe een model gemaakt van het hart en de slagaders van de patiënt.

Dat beeld wordt tijdens de eigenlijke operatie op het lichaam van de patiënt geprojecteerd zodat de chirurg a.h.w. dwars door de patiënt heen kan zien. 

Klik hier voor deel 2.
Klik hier voor deel 3.
Klik hier voor deel 4.
Klik hier voor deel 5.
Klik hier voor deel 6 (slot).