De Francqui-Collen-prijzen voor onderzoekers KU Leuven

Laureaten Sarah-Maria Fendt is gelauwerd voor haar onderzoek naar de metastase van kankercellen en Philippe Lemey voor het realtime genetisch in kaart brengen van virussen.

Trefwoorden: #award, #Francqui-Collen, #kanker, #virus

Lees verder

Nieuws

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - De Francqui-Stichting reikt dit jaar de Franqui-Collen prijs uit in de biologische en medische wetenschappen.

Twee onderzoekers van KU Leuven krijgen deze bekroning: Sarah-Maria Fendt (foto rechts), ook verbonden aan het VIB, en Philippe Lemey. De internationale jury prijst de laureaten voor hun baanbrekend werk en wereldwijde impact van hun onderzoek.

De Belgisch-Duitse Sarah-Maria Fendt richt zich met haar fundamenteel onderzoek op de voedingsstoffen die kankercellen nodig hebben om te woekeren in andere organen, een proces dat metastase heet. Fendt en haar team hebben ontdekt dat die cellen zich anders voeden naarmate ze zich verspreiden.

Ook toonde haar onderzoek aan dat door zich te richten op hoe voedingsstoffen verwerkt worden, de groei en verspreiding van kankercellen naar andere organen is te beperken. Nog steeds sterven de meeste kankerpatiënten aan de gevolgen van uitzaaiingen. De ontdekkingen van Fendt en haar team zetten de deur open voor nieuwe behandelingen.

Fendt kijkt ook naar wat patiënten eten. In onderzoek op muizen ontdekte ze dat een vetrijk dieet de verspreiding van kanker in de hand werkt. In een volgend onderzoek wil Fendt samen met haar team bekijken of bepaalde diëten de verspreiding van kanker kunnen tegengaan.

De Belg Philippe Lemey heeft met zijn toegepast onderzoek belangrijke hulpmiddellen gebouwd in de strijd tegen de verspreiding van virussen. Die zijn samengebracht in de software BEAST, dat de genetische code van virussen realtime in kaart brengt, zodat overheden sneller een scherpere blik krijgen op een virusuitbraak en meteen maatregelen kunnen nemen om een verdere verspreiding tegen te gaan. Zo is het programma van groot belang geweest tijdens de Ebola-epidemie in West-Afrika (2014-2016) en de Lassa-uitbraak in Centraal-Afrika (2018).

Vandaag geldt het softwareprogramma, waar Lemey sinds 2004 mee aan bouwt, als wereldwijd werkpaard van genetische epidemiologie. Het heeft een revolutie teweeggebracht in de virologie en in het begrip van hoe virussen evolueren, zich verspreiden, welke impact ze veroorzaken en hoe ze gecontroleerd kunnen worden.

De Francqui-Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan wetenschappers jonger dan 50. De prijs wordt achtereenvolgens toegekend aan de exacte wetenschappen, de humane wetenschappen en de biologische- en medische wetenschappen.

In die laatste categorie kent de internationale jury twee prijzen toe, na een schenking van de Belgische biotechpionier Désiré baron Collen. Die prijzen dragen de naam Francqui-Collen-Prijs.