3DExperience World 2023 (5): Té gek

Op de beurs kondigde de Canadese ingenieur en CEO Jonathan Tippett aan dat zijn Exosapien Technologies, dat met SolidWorks het grootste vierbenige exoskeleton ter wereld -Prosthesis- ontwierp, nu ook sleutelt aan een heel nieuw beest: de VX1 EXOQUAD.

Trefwoorden: #3DExperience World, #exoskelet

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Een elektrisch aangedreven, vierbenig exoskelet op all-terreinwielen. Handen en voeten van de rijder bepalen de positie van de wielen. Bochten nemen doe je door het lichaam in die richting te leunen. “It’s going to be banana’s.” Té gek, dus. Een eerste prototype wordt volgend jaar al verwacht.

Op de showvloer kon je alvast de 4m hoge en 5m brede Prosthesis bewonderen. De bestuurder hangt er in een harnas en beweegt armen en benen om het 4.000 kg zware gevaarte, dat in een chroom-molybdeenstaallegering is gebouwd, aan te sturen.

Zijn bewegingen worden haptisch uitgelezen en elektrisch overgebracht naar hydraulische cilinders. De armen brengen de buitenste benen, de benen de binnenste benen van het vierbenig monster in beweging.

Een 200pk (150 kW) sterke elektrische motor doet het zware werk. De lithiumbatterij -96V - 36 kWu- trekt het tussen 15 en 60 minuten. Tippett ontwierp Prosthesis met SolidWorks.

De idee was om er robotraces mee te rennen… maar vooralsnog lijkt het ding de enige in zijn soort. Echt rennen doet hij met een topsnelheid van 6,5 km/u ook niet echt. Zolang er geen automatische stabilisatie is, doet men het nog zachtjes aan.

Aan het prototype is jaren gewerkt in het eatART Laboratory om in 2016 als Furrion Exo-Bionics, met het ingenieursbureau Furrion (Lippert), en nu als Exosapien Technologies door het leven te gaan.

De doorontwikkeling van deze Prosthesis, de nieuwe PX2, wordt maar tweederde zo groot als de originele PX1, zal maar de helft wegen én twee keer zoveel hefvermogen hebben.

“Met dat ding zal je vanuit stilstand een buiteling kunnen maken en snelheden van 20 tot 30 km/uur halen.”

Klik hier voor deel 1. 
Klik hier voor deel 2.
Klik hier voor deel 3.
Klik hier voor deel 4.
Klik hier voor deel 6 (slot)