Elektrisch rijden aangenamer en efficiënter met VUB-laadtechnologie

Wetenschappers van EPOWERS, een onderzoeksgroep die werkt in het VUB-onderzoekscentrum van MOBI, hebben een technologie ontwikkeld waarmee de actieradius van elektrische wagens serieus groter wordt, tot 1000 kilometer met een beperkt aantal laadbeurten.

Trefwoorden: #elektrisch, #laden, #technologie, #tool, #voertuig, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: pitinan - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - “Die actieradius is in lijn met de slimme mobiliteit en het transport van morgen en met de visie van Mobility as a Service (MaaS) afgestemd op de behoeften van toekomstige klanten die lange afstanden willen afleggen met elektrische voertuigen”, zegt EPOWERS-onderzoeksleider en VUB-professor Omar Hegazy.

“Een efficiënte infrastructuur voor snelladen, met slim laadbeheer, speelt een cruciale rol om te voldoen aan de behoeften van bestuurders van elektrische voertuigen, aangezien ze een autonomie mogelijk maken van 1000 kilometer met maximaal twee oplaadbeurten.”

EPOWERS werkt voor zijn ontwikkelingen nauw samen met enkele grote spelers in de auto-industrie. Zij werken aan vooruitstrevende ontwerpen en ontwikkelingen op het gebied van vermogenselektronica en aandrijflijnen.

Verder ontwikkelden ze slimme groene energieoplossingen met intelligente controlesystemen voor de mobiliteit en het goederentransport van morgen. Ze beschikken over nieuwe laadinfrastructuurconcepten met vermogens van 350kW of meer door te werken met geavanceerde en opkomende technologieën op basis van wide bandgap materialen, zoals SiC en GaN.

Hun laadtechnologie werkt met een voltage van 800 Volt, waardoor de batterij van een elektrisch voertuig snel opgeladen kan worden. De batterijen worden opgeladen met een hoger rendement (tot 98%) een verbetering van om en bij 4% in vergelijking met conventionele laadinfrastructuur.

Bovendien kunnen dankzij deze tool voor laadbeheer de kosten aanzienlijk verlaagd worden en wordt het elektriciteitsnet minder belast tijdens het laadproces.

Deze technologie kan op relatief korte termijn op grote schaal worden toegepast in het wagenpark en op het laadnetwerk, waardoor reizen met de elektrische auto een stuk gemakkelijker, aangenamer en misschien zelfs goedkoper zal worden.

Ze betekent ook een belangrijke stap voor de transportsector, waar steeds meer producenten van vrachtwagens resoluut kiezen voor elektrisch aangedreven voertuigen.