• 22/05/2012

Belgisch project verlaagt kans op allergische reacties door voeding

Project ALLERRISK, over allergenen, is onlangs afgerond, en de resultaten en eindrapporten werden vrijgegeven.

Trefwoorden: #allergenen, #hazelnoot, #soja, #ugent

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Het SSD-(Science for a Sustainable Development-) project ALLERRISK, over allergenen, is onlangs afgerond, en de resultaten en eindrapporten werden vrijgegeven. Daaraan werkte onder meer mee: Universiteit Gent, Laboratory for Protein Biochemistry and Protein Engineering.

Om in regel te zijn met de wetgeving (etikettering) en om gevoelige consumenten beter te beschermen, zijn betrouwbare methoden voor detectie en kwantificering van voedselallergenen in voedingsproducten noodzakelijk.

In het projet ALLERRISK werden commerciële screening testen voor de detectie van 2 belangrijke allergenen, soja en hazelnoot, geëvalueerd.

Voor hazelnoot bleken de real-time PCR testen minder gevoelig te zijn dan de ELISA testen.

Ook het effect van verschillende processtappen op de detectie van allergenen werd bestudeerd. Tijdens industriële processing kunnen namelijk verschillende reacties optreden die een impact hebben op proteïnen maar ook op DNA. Dit kan zelf in die mate dat target DNA of target proteïnen soms minder goed of zelfs niet meer gedetecteerd worden via PCR respectievelijk ELISA.

Uiteindelijk werden nieuwe ELISA testen ontwikkeld die enkel door processing gemodificeerde hazelnoot en soja allergenen detecteren.

Samenvatting van de resultaten ALLERISK: ALLERRISK.pdf

Final Report ALLERRISK: ALLERRISKFinRep.pdf


(KV) (Bron: FoodGate) (foto wikipedia: soja)