VIB en AB Biotek bundelen krachten voor bio-ethanol productie

Het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie en AB Biotek, een afdeling binnen Associated British Foods, zijn een samenwerking aangegaan om nieuwe giststammen te ontwikkelen voor bio-ethanol productie.

Trefwoorden: #bio, #brandstof, #duurzaam, #ethanol, #gist, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: stockstudio44 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - John H. Evans,Vice-President van Gist Innovatie bij AB Biotek: "Ons gezamenlijk doel is het aanleveren van nieuwe giststammen die marktleider kunnen worden in de productie van bio-ethanol. Ons partnerschap met VIB levert ons de mogelijkheid om nieuwe technologieën te ontwikkelen en patenteren".

Het onderzoek focuste de afgelopen jaren op de ontwikkeling van nieuwe giststammen. Hiervoor werd gescreend voor gisten met relevante kenmerken, waarna deze kenmerken werden geoptimaliseerd dankzij veredeling en kruising.

De meest veelbelovende hybrides werden uitvoerig getest, geëvalueerd en uiteindelijk geselecteerd voor commercialisering.

Kevin Verstrepen, Directeur van het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie: "Deze samenwerking stelde ons in staat om onze gemeenschappelijke expertise in fermentatietechnologie en geavanceerde gistveredeling te benutten. Zo zijn we nu in staat om natuurlijke gistvarianten te ontwikkelen die de bio-ethanol opbrengst verhogen.".