ADPO gaat overschot groene energie opslaan in groot batterijpark

Het logistieke havenbedrijf ADPO lanceert in samenwerking met het bedrijf Zenobé Belgium een groot operationeel batterijpark. Via honderden batterijen in vijf grote containers wordt overschot aan groene energie massaal opgeslagen en hergebruikt.

Trefwoorden: #batterij, #batterijpark, #groene energie, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: ADPO )

ENGINEERINGNET.BE - In de Port of Antwerp-Bruges wordt momenteel een groot batterijpark geplaatst met vijf batterijcontainers, dat goed is voor de opslag van zes megawatt aan groene energie.

Dat batterijpark komt er om de overschot aan zelf opgewekte groene energie te kunnen opslaan. ADPO (Antwerp Distribution and Product Operations) is daarbij alvast een 'early adopter', want het is zo goed als één van de eerste batterijparken van die omvang dat er operationeel zal zijn.

In totaal gaat het om een site van 22.000 m² en een investering van 5 miljoen euro.

Voor dit nieuwe duurzame initiatief werkt het havenbedrijf samen met Zenobé Belgium, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het recycleren van oude elektrische autobusbatterijen.

De logistieke speler verbruikt zelf op haar site slechts 300 Megawatt aan energie, terwijl hun zonnepanelen 1.650 Megawatt opwekken, waardoor ze gemiddeld een overschot van 1.350 Megawatt hebben.

Een deel van de opgeslagen groene energie zal gebruikt worden om ’s nachts onder meer hun elektrische vorkheftrucks op te laden.

Daarnaast zal het bedrijf de groene energie in de batterijen verkopen via daytrading, via de beurs dus.

Op een dag met weinig zon of geen wind zal het bedrijf de nodige energie aanleveren en zo mogelijke fluctuaties op het elektriciteitsnet helpen opvangen.