Europa’s grootste batterijrecyclagefabriek komt in Dour

Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) zal in het Henegouwse Dour zijn batterijrecyclagefabriek neerpoten. BE-VOLT Battery Recycling wordt de grootste batterijrecyclagefabriek in de Benelux én Europa, aldus voorzitter Noshin Omar (foto).

Trefwoorden: #ABEE, #Avesta, #batterij, #recyclage

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - ABEE )

ENGINEERINGNET.BE - De fabriek zal jaarlijks zo’n 20.000 ton batterijen (vooral lithiumionfosfaatbatterijen) kunnen verwerken en zal  een 300-tal lokale jobs creëren.

Het vergunningsproces gaat onmiddellijk van start en hij hoopt de werken te kunnen aanvatten tegen eind 2024.

Er is voor Dour gekozen omwille van de strategische nabijheid tot de batterijverpakkingsfabriek in Seneffe-Manage maar ook de uitstekende infrastructuur en toegang tot verbindingswegen.

In Seneffe-Manage bouwt ABEE een fabriek om jaarlijks 3 GWu aan batterijen te verpakken. BE-VOLT Battery Systems, dat vanaf 2025 operationeel zal zijn, wordt eveneens goed voor 300 a 500 jobs.

Het in 2019 door prof.  dr. Ing. Noshin Omar opgerichte ABEE focust op lithium-ijzer-fosfaat (LiFePO4) batterijen en -packs. Men spreekt ook over LFP- zonder nikkel of kobalt.

De voorbije jaren investeerde ABEE reeds zo’n 27 miljoen euro in haar hoofdkwartier in Ninove en in de nieuwe batterijverpakkingsfabriek die in Seneffe-Manage komt.

Begin 2023 betrok ABEE zijn kersverse hoofdkwartier waar het zijn O&O concentreert. Daar is ondertussen een productielijn voor batterijbeheersystemen neergezet.

De BMS-sen, die er gefabriceerd zullen worden, zijn bedoeld zowel voor automotive als voor stationaire toepassingen. Men wil er ook een eigen solid state batterijcell (30Ah pouch cells) prototyperen en er een kleine serieproductie opstarten.

Ook in het buitenland is ABEE actief. Haar Romvolt-project in het Roemeense Galati is eerder dit jaar op gang getrokken om 22 GWu aan lithium-ion batterijen te produceren.

Deze fabriek zal ook de gigafabriek in Seneffe-Manage voorzien. In Macedonië komt er een BMS-fabriek met een capaciteit van een miljoen units per jaar.

In het Portugese Figueira da Foz komt er een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor solid-state batterijcellen.

Lees ook:
Gigabatterijfabriek in de maak in Henegouwen
ABEE plant Portugees R&D-centrum voor solid-state batterijcellen