Factry verbetert werking Chileense biomassacentrales

EISA, de Chileense uitbater van biomassa-installaties, rekent op de Gentse scale-up Factry om de procesinzichten in de werking van zijn biomassacentrales te verbeteren, in lijn met de strengere lokale wetgeving.

Trefwoorden: #biomassa, #data, #gegevens, #installatie, #optimaliseren, #proces, #software

Lees verder

Techniek

( Foto: EISA )

ENGINEERINGNET.BE - Energías Industriales (EISA) beheert al zo’n veertig jaar biomassacentrales in heel Chili.

Biomassa wordt verbrand en de opgewekte warmte wordt omgezet in stoom, die aan verschillende sectoren geleverd wordt als energiebron. Het bedrijf heeft twee bedrijfsonderdelen: verkoop van stoom en verhuur van ketels.

Om de energieproductie te optimaliseren is een kritische analyse nodig van verschillende variabelen in het verbrandingsproces.

Frederik Van Leeckwyck, business development director bij Factry. “Ze zochten nieuwe historian-software, die de output van operationele technologiesystemen vastlegt, beheert en analyseert. Cruciaal was dat deze software een dataverbinding met de overheid kan maken, zodat EISA aan nieuwe wetgeving rond data-uitwisseling voldoet.”

EISA’s eigen historian-applicatie was niet gebruiksvriendelijk en werd daardoor amper gebruikt door de operatoren. Een flexibele en visueel aantrekkelijke opvolger moest het personeel op de productievloer en daarbuiten eenvoudig toegang bieden tot productiegegevens.

Dankzij Factry Historian krijgt het bedrijf nu nauwkeurige data-inzichten uit vijf centrales, die dankzij deze informatie energie besparen en interne processen kunnen optimaliseren.

Met de gegevensverzameling kunnen tussen de 500 en 1.000 datapunten per installatie gemeten worden. Deze uitgebreide aanpak omvat datapunten uit verschillende sensoren waardoor een holistisch begrip van operationele parameters ontstaat, zoals druk, temperatuur, klep- en stroomsterkte.

Operatoren van de ketels verkrijgen realtime inzichten, zelfs op hun mobiele apparaten, wat leidt tot snelle identificatie en oplossing van storingen.