• 30/05/2012

Succesfactoren overnames jonge hightech’s onderzocht

Zowel overnemers als overlaters kunnen acties ondernemen om een geslaagde overname hoogtechnologische bedrijven te realiseren.

Trefwoorden: #Bobelyn, #hightech, #overname

Lees verder

b2b

ENGINEERINGNET.BE -- Annelies Bobelyn (Vakgroep Management, Innovatie en Ondernemerschap van de UGent) stelde vast welke factoren het succes bepalen van overnames van jonge hoogtechnologische bedrijven. Ze deed dat tijdens haar doctoraatsonderzoek.

Het Gentse onderzoek stelt vast dat het voor de overnemer nuttig kan zijn om voorafgaand aan de eigenlijke overname een aantal partnerships aan te gaan met potentiële overnametargets. Op die manier krijgt de overnemer een beter beeld van de technologie wat de kans op succesvolle overname vergroot.

Verder blijkt ook dat het belangrijk is om voldoende overlap te voorzien in de teams die het pre- en postacquistieproces managen. Dit om te vermijden dat bepaalde kennis verloren gaat. Bovendien vergroot dit ook het engagement van het implementatieteam, wat bijdraagt tot een vlottere implementatie van de overnamedoelen.

Ook de overlater kan strategische acties ondernemen die bijdragen tot de kans om overgenomen te worden: het aanwerven van managers met ervaring in de sector en het verkrijgen van patenten bijdragen tot een hogere overnamekans. Ook het aantrekken van kapitaal bij venture capitalists (bedrijven die investeren in startende, risicovolle bedrijven) met ervaring in overnames verhoogt de kans op een overname. Daarbij speelt niet alleen de ervaring van de venture capitalists zelf een rol, ook de ervaring van de co-investors hebben een positieve impact.

Tot slot bleek dat zowel de gerealiseerde omzet als het aangaan van commerciële en onderzoekssamenwerkingsverbanden leiden tot hogere overnamereturns, terwijl patenten en ervaren topmanagers een negatieve invloed hebben op overnamepremie.


(KV) (foto UGent)

ACHTERGROND
De voorbije decennia namen steeds meer ondernemingen hun toevlucht tot de overname van jonge hoogtechnologische bedrijven voor het verwerven van nieuwe technologieën en capaciteiten. De motieven voor overname zijn duidelijk vanuit het standpunt van de overnemer: dit type van overnames bezorgt hen immers snelle toegang tot waardevolle activa zoals nieuwe technologieën en innovatiecapaciteiten. Bovendien laat een overname een snellere betreding van de markt toe dan wanneer voor het risicovolle traject van interne onderzoek en ontwikkeling wordt geopteerd.

Dergelijke overnames zijn niet alleen interessant vanuit het oogpunt van de overnemer, ook voor de hoogtechnologische bedrijfjes zelf is dit een belangrijk strategisch doel. Een overname biedt hen immers de toegang tot de complementaire middelen (zoals productie, marketing & distributie) nodig om hun product naar de markt te brengen.