West-Vlaanderen boost innovatieve economische kustontwikkeling

Vlaanderen kende bijna 1,3 miljoen euro toe aan twee West-Vlaamse projecten rond innovatie aan de kust. Test@Sea werkt de uitbouw van de blauwe economie en Vertiports zet West-Vlaanderen verder op de kaart van de ontluikende drone-industrie.

Trefwoorden: #blauwe economie, #drone, #POM, #project, #VLAIO, #West-Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - Test@Sea en Vertiports staan voor ruim 5,7 miljoen euro aan investeringen. De Vlaamse Regering draagt daar haar steentje in bij met een cofinanciering van bijna 1,3 miljoen euro.

Eerder keurde VLAIO de Europese EFRO-steun van bijna 2,3 miljoen euro goed. Ook aan provinciale zijde wordt ruim 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor deze projecten. Beide goedgekeurde projecten hebben als uitvalsbasis de kust.

Het consortium POM West-Vlaanderen, VLIZ, De Blauwe Cluster, Sirris, UGent en VUB zet met Test@Sea zijn schouders onder een belangrijke uitbreiding van de testcapaciteit voor innovatieve offshore technologieën op onze Noordzee.

Deze uitbreiding is noodzakelijk om aan de groeiende marktnoden te voldoen. Tal van interessant toepassingen kunnen er tot rijpheid komen, zoals bv. offshore energieproductie en bescherming van kritische infrastructuur op zee.

Het project voorziet daarbij ook materiaaltesten in de zoute en soms gure zee-omgeving en testen met drones boven, op en onder water.

Deze investering gebeurt in eerste instantie in Blue Accelerator, het unieke maritieme test- en demonstratieplatform net voor de kust bij de haven van Oostende. In tweede instantie komt er een drijvende uitbreiding van de testcapaciteit die ook dieper in zee zal kunnen worden geplaatst.

Vertiports wil het onderzoek en concrete toepassingen stimuleren voor de creatie van luchtbruggen met drones voor duurzaam, continu en structureel transport op langere afstand via zogenaamde vertiports (landings- en take off-platformen).

Het innovatiecentrum Drone Dock in Oostende wordt hierbij voorzien van extra onderzoeks- en testuitrusting. De investeringen omvatten onder meer een wind- en regensimulator om buitenvliegen in harde weersomstandigheden te simuleren en testen.

De eerste gebruiksfocus ligt in het dronegebruik voor de werking en onderhoud van de offshore windmolenparken.

Vrij uniek aan dit project is dat POM West-Vlaanderen hier een partnerschap heeft opgezet met zowel de twee hogescholen, VIVES en Howest, als de twee universiteiten, UGent en KU Leuven.