Hypersonisch vliegen (deel 2)

In het eerste deel ging het al over een aantal initiatieven (het Destinus-project o.a.), maar er lopen er nog andere. Meer nog, het gonst van de creativiteit. Misschien blijft het dan ook niet bij losse flodders (nvdr.).

Trefwoorden: #Destinus, #hypersonisch, #vliegen, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Destinus )

ENGINEERINGNET.BE - Het Zwitserse Destinus zit naar eigen zeggen op koers om in 2025 zijn eerste commerciële intercontinentale vluchten met een lading van 1 ton te doen.

Tegen 2029 wil het met ladingen van 100 ton wereldomspannende vluchten maken. De focus lijkt in eerste instantie vrachtvervoer. Maar de ambities zijn forser. Een eerste commercieel passagiersvliegtuig met 25 zitjes -er is sprake van de Destinus S- zou er aankomen in 2030-2032.

Met de Destinus L zouden 400 passagiers hun bestemming ‘waar dan ook ter wereld’ bereiken op hoogstens 2,5 uur. Het toestel zou een kruishoogte van 36 km halen, een bereik van 22.000 km hebben en een snelheid van Mach 6. Tegen 2035-2040. Alles op waterstof. Eerst de naverbrander, dan ook de motor(en) zelf.

Virgin Galactic (Richard Branson), brengt vandaag toeristen in de ruimte maar het zou zijn toestellen kunnen aanpassen en een pak verder kunnen gaan.

Venus Aerospace (VS), opgericht in 2020, werkt aan de Stargazer, een Mach 9 toestel dat brandstof en zuurstof met een roterende ontsteking in pulsen of golven door zijn cirkelvormige raketkamer jaagt. Het haalde al 33 miljoen euro op bij investeerders als Prime Movers Lab maar… ook van Airbus Ventures, trouwens.

© Venus Aerospace

Hermeus (VS) heeft een militair contract van 60 miljoen dollar en plant volgend jaar een eerste Mach 4 (Quarterhorse) gevolgd door een eerste Mach 5 (Darkhorse) demonstrator.

Tegen 2029 wil het met Halcyon een eerste Mach 5 passagiersvliegtuig, goed voor 20 zitjes. Hermeus zou, net als Reaction Engines (Oxfordshire) en Destinus, atmosferische lucht verbranden, zo hoeven ze minder brandstof te vervoeren.

Hermeus en Reaction Engines zouden de lucht mengen met kerosine en andere brandstof voor vliegtuigen.

Reaction Engines, dat al meer dan 200 miljoen pond ophaalde, werkt samen met Rolls-Royce en is militair gericht. Tegen 2025 wil het een demonstrator vliegen. Aan het hoofd staat Alan Bond.

Die was in de 80-erjaren ook al hoofdingenieur van het Hotol-ruimtetoestelproject -een samenwerking van British Aerospace en Rolls-Royce- dat toen nergens heen ging. Maar we zijn meer dan dertig jaar later…

Het Amerikaanse Hyperian tekent niet alleen een Mach 10 Hyperliner die 250 mensen om het even waar ter de wereld moet brengen op minder dan anderhalf uur en dat met nul koolstofemissies. Het schetst ook aan een Mach 10 Blackstart HyperJet Fighter.

© Hyperian Aerospace

Sommigen wagen zich nog niet aan hypersoon vliegen maar doen eerst de Concorde nog eens over. Zo werkt Boom Supersonic (VS) aan het supersonisch passagierstoestel Overture, dat 80 passagiers verzet bij Mach 1,7. Opzet: tegen het einde van het decennium in commerciële dienst.

Lees ook:
Hypersonisch vliegen op waterstof
Hypersonisch vliegen (deel 1)