Antwerpse haven test groener, circulair beton

In het Europees ondersteund PIONEERS*-project wordt in Port of Antwerp Bruges onderzocht of een deel van het zand, dat vrij komt bij de bouw van een getijdendok, herbruikt kan worden als groener, circulair beton.

Trefwoorden: #beton, #bouw, #circulair, #dok, #haven

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp Bruges )

ENGINEERINGNET.BE - In de Antwerpse haven wordt naast het Deurganckdok een tweede getijdendok gebouwd, waarvoor heel wat beton nodig zal zijn.

Om dat beton te maken, moet naar schatting meer dan 200.000 ton natuurlijk zand uit de Noordzee of onze buurlanden naar de bouwplaats vervoerd worden.

Bij het bouwen van het dok komt ook veel zand vrij, maar dat is niet het type zand dat traditioneel in beton gebruikt wordt. Er wordt nu onderzocht of een deel van dit zand toch gebruikt kan worden.

De onderzoeksinstelling VITO en het innovatiecentrum van de bouwsector Buildwise hebben met dit zand verschillende soorten beton aangemaakt en in het laboratorium getest.

Een aantal proefstukken zijn begin december met de medewerking van Afdeling Maritieme Toegang van de Vlaamse Overheid en MPET in de getijdenzone aan het Deurganckdok geplaatst.

Deze elementen zullen twee keer per dag door het Scheldewater ondergedompeld worden en zullen halfjaarlijks geïnspecteerd worden om te kijken hoe ze de invloed van het water weerstaan. Er wordt onder andere gekeken of ze na verloop van tijd scheuren, verkleuren of afbrokkelen.

Op die manier moet duidelijk worden of het haalbaar is om lokaal zand in de kaaimuren van het nieuwe getijdendok te gebruiken en zo het transport van zand voor de bouw te verminderen.

* PIONEERS staat voor Portable Innovation Open Network for Efficiency and Emissions Reduction Solutions en is een internationaal consortium van 46 partners, geleid door Port of Antwerp-Bruges. Het consortium verenigt havens, terminalexploitanten, transporteurs, expediteurs, kennisinstellingen, technologieontwikkelaars, vernieuwers en overheidsinstanties.