Betere batterijen met breed beschikbare materialen op basis van Na-ionen

De Nederlandse TU Delft ontwikkelt met Chinese partners batterijen die sneller kunnen opladen, stabielere opslag bieden en van duurzame materialen worden gemaakt die goed beschikbaar zijn.

Trefwoorden: #batterij, #ionen, #materialen, #onderzoek, #opladen, #TU Delft

Lees verder

research

( Foto: wolandmaster - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Wetenschappers Marnix Wagemaker en Alexandros Vasileiadis van TU Delft hebben in samenwerking met onderzoekers van de Chinese Academie of Sciences Na-ion batterijen ontwikkeld die snel kunnen opladen.

Hiermee bieden ze een goedkoper alternatief voor lithium-ion batterijen die bestaan uit zeldzame materialen en een hoge CO2 -footprint hebben.

Er zijn onder meer verbeteringen gemaakt aan de negatieve elektrode. Deze kunnen worden gemaakt van organische materialen. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van zeldzame materialen die niet uit Europa komen verkleind.

De Delftse onderzoekers hebben ook de andere kant verbeterd door de ontwikkeling van een nieuwe positieve elektrode, op basis van ontwerp principes die ze al een aantal jaren eerder ontwikkelden.

Vanuit deze ontwerp principes is een materiaal ontworpen dat het beste van twee mogelijke structuren combineert: een hoge energie dichtheid wordt met snel laden gecombineerd.

Als extra bonus blijkt het materiaal heel geleidelijk van structuur te veranderen tijdens het laden en ontladen, waardoor het ook nog langer meegaat. Het bevat bovendien geen kobalt zoals nog vaak in Li-ion kathodes.  

Dankzij de groeiende kennis over deze batterijmaterialen kan de volgende stap worden voorbereid. Daarin wordt naast het Li-ion batterijen onderzoek, ook het Na-ion onderzoek op Nederlands niveau aangepakt.

Het batterijen onderzoek wordt verder uitgebreid waardoor deze technologie op de nationale en Europese markt kan worden toegepast.