Ontwikkeling schakelbare gevelplaten voor warmteregulering in gebouwen

TNO en eLstar Dynamics ontwikkelen niet-transparante, schakelbare glaspanelen die de warmtehuishouding van gebouwen kunnen regelen door de absorptie en reflectie van zonlicht te reguleren.

Trefwoorden: #gebouw, #gevel, #glas, #licht, #warmte, #zon

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Dit nieuwe project onderzoekt of een schakelbare, niet-transparante gebouwschil technisch, energetisch en economisch kan bijdragen aan het duurzamer maken van gebouwen als alternatief voor dure en zware isolatieoplossingen.

In de winter absorbeert de donkere gevel de zonnewarmte en in de zomer wordt elektronisch overgeschakeld op een reflecterend paneel om het zonlicht te weren.

Het project combineert de technologie van eLstar's Electrophoretic Light Emulator en de kennis van TNO op het gebied van adaptieve gevels en dunne filmtechnologieën.

"Onze samenwerking met TNO is gericht op het vinden van duurzamere en goedkopere oplossingen voor complexe isolatie in huizen en gebouwen, en breidt het gebruik van eLstar's technologie uit van ramen tot alle aspecten van energie-efficiëntie van gevels", zegt Anthony Slack, CEO van eLstar Dynamics.

"Het verhogen van de warmteabsorptie direct op de gevel met behulp van zonlicht kan de vraag naar warmte in de winter en koeling in de zomer aanzienlijk verminderen."

"We gebruiken TNO's test- en meetapparatuur zowel in het laboratorium als op locatie bij SolarBEAT voor het maken en testen van de panelen", aldus Jonathan van den Ham, wetenschapper bij de afdeling TNO Materials Solutions.

Naast energiebesparing zou een volgende generatie panelen zelfs energie kunnen produceren voor verwarming in de winter.

Het project heeft een looptijd van twee jaar en wordt deels door de Nederlandse Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gefinancierd.