POM Limburg rolt nieuw Extended Reality-initiatief uit

POM Limburg lanceerde een nieuw initiatief dat Extended Reality-innovaties (XR) bij Limburgse kmo’s stimuleert. Een nauwe samenwerking tussen kennisinstellingen en het werkveld is een cruciale factor bij een versnelde XR-toepassing in de bedrijfscontext.

Trefwoorden: #Extended Reality, #kennis, #Limburg, #maakindustrie, #Mixed, #POM, #Virtual

Lees verder

Nieuws

( Foto: attapornfoto - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Extended Reality-technologieën (XR), zoals Virtual Reality en Mixed Reality, creëren een omgeving waarin de grenzen tussen de digitale en echte wereld vervagen.

Hoewel deze technologieën vandaag al vrij matuur zijn en hun meerwaarde al langer bekend is, verloopt de integratie ervan in het bedrijfsleven nog erg moeizaam.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “De integratie van Extended Reality in bedrijfsactiviteiten versterkt de innovatie- en concurrentiekracht van Limburgse kmo’s. Het is daarom essentieel dat we hen stimuleren om meer gebruik te maken van XR-technologieën.”

Een vooruitstrevende XR-technologie met veel toepassingen in de maakindustrie zijn digitale werkinstructies. Die begeleiden operatoren stapsgewijs doorheen het productieproces via augmented reality.

Dit versnelt niet alleen het leerproces, maar leidt ook tot minder fouten en een verhoogde productiviteit. Ook in andere sectoren kan zo’n innovatieve XR-toepassing de weerbaarheid van bedrijven versterken.

Kennisinstellingen zoals UHasselt ontwikkelen, in samenwerking met bedrijven, op maat gemaakte applicaties voor hun specifieke situatie. Om dit te realiseren koppelt POM Limburg (als coôrdinator), met de steun van het provinciebestuur, nu een fonds van zo’n 550.000 euro aan die ambitie.

Vandeput: “Om een versnelling hoger te schakelen, streven we via het XR-innovatiefonds naar een betere afstemming tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven.”

Klik hier voor meer informatie over dit XR-innovatiefonds.