Recycling van complex kunststof, textiel en verpakkingen

POM West-Vlaanderen lanceert drie nieuwe innovatieprojecten voor de recycling van complexe kunststof- en textielproducten en niet-huishoudelijke verpakkingen.

Trefwoorden: #circulair, #kunststof, #plastic, #POM, #project, #textiel, #West-Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: monticello - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Europa streeft ernaar om tegen 2030 ruim de helft van het geproduceerde kunststofafval te recycleren.

Kunststofproducten bestaande uit één materiaal zijn het makkelijkst om hoogwaardig te recyclen. Maar de vraag naar producten met meerdere materialen in de textiel- en kunststofsector blijft groot vanwege hun superieure producteigenschappen, zoals een langere levensduur.

POM Vlaanderen lanceert daarom samen met kennisinstellingen drie projecten om circulaire oplossingen te demonstreren aan de hand van lokale bedrijfscases.

De projecten zijn ook gericht op het uitbreiden van de infrastructuur in het Circular Materials Center en bij West-Vlaamse kennisinstellingen. Tevens gaat het om de verdere uitbouw van de Nieuwe Materialen Community.

 • Het POSteK-project onderzoekt methodes om complexe kunststofstromen bestaande uit meerdere kunststoffen, metalen onderdelen of vezelgevuld, op een hoogwaardige manier te recycleren. Mogelijke pistes zijn: slimmer ontwerp, ontmanteling of chemische recyclage.
  Partners zijn: KU Leuven, VIVES en POM West-Vlaanderen.
   
 • Het R3PACK-project demonstreert oplossingen betreft design, materiaalkeuze, hergebruik en recyclagetechnieken van niet-huishoudelijke verpakkingen, aan de hand van lokale casestudies.
  Het project is tevens gericht op het uitbouwen van het Circular Solution Lab, en het opzetten van een pilootlijn voor geavanceerde wasprocessen voor hoogwaardige recyclage. 
  Partners zijn: Howest, UGent, Centexbel en POM West-Vlaanderen.
   
 • Het DisT2Tex-project wil via slim ontmantelen, gecombineerd met diverse recyclageroutes, het percentage hoogwaardig gerecycleerd textielafval verhogen voor complexe textielstromen.
  Daarbij gaat het om het demonstreren van lokale casestudies met circulaire textieloplossingen voor kledingtextiel, technische textiel en interieurtextiel.
  Er wordt geïnvesteerd in machines, en de ontwikkeling van algoritmen en processen voor de identificatie en scheiding van macroscopische storende componenten. Ook wordt ingezet op de recyclage van synthetische textielvezels via thermomechanische en chemische routes.
  Partners zijn: Centexbel, KU Leuven, VIVES en POM West-Vlaanderen.