Industriële test van Vanadium Flow batterijen

Jan De Nul, Engie en Equans starten met een pilootproject rond het gebruik van Vanadium Redox Flow batterijen op industriële schaal. Dit type batterij kan een veilige en duurzame aanvulling zijn op de veelgebruikte lithium-ion batterij.

Trefwoorden: #batterij, #Engie, #Equans, #flow, #industrie, #Jan De Nul, #vanadium

Lees verder

Techniek

( Foto: Engie )

ENGINEERINGNET.BE - De drie bedrijven zullen onderzoeken hoe deze batterijen het elektriciteitsmanagement in een industriële omgeving kunnen optimaliseren, en  hoe ze van toegevoegde waarde kunnen zijn in de transitie naar een koolstofvrije economie.

Onderzoekscentrum Engie Laborelec voerde reeds in 2019 succesvolle labotests uit met een Redox Flow Batterij en test nu voor het eerst op industriële schaal de sturing en het onderhoud van deze technologie.

Equans installeerde een Vanadium Redox Flow batterij, geproduceerd door Invinity Energy Systems en met een capaciteit van 800kWh op de site van Jan De Nul in Hofstade, naast hun zonnepaneleninstallatie van 578kW.

De installatie is vier 20ft containers groot, per 2 gestapeld, en wordt beheerd door een slim Energy Management Systeem (EMS) van Engie, dat de batterij aanstuurt om de autoconsumptie van de installatie te optimaliseren.

ACHTERGROND
Vanadium Redox flow batterijen zijn innovatieve batterijen die vandaag technisch en commercieel matuur genoeg zijn om een belangrijke rol te kunnen spelen in de energietransitie.

Ze kunnen ingezet worden als vervanging voor of als aanvulling op Lithium-Ion batterijen bij o.a. lokale hernieuwbare energieproductie op industriële sites of gecentraliseerde opstellingen.

Anders dan Lithium-Ion batterijen hebben deze batterijen een levensduur van minstens 25 jaar, een weinig verouderende capaciteit en een opslagcapaciteit die van nature meerdere uren bedraagt.

Bovendien zijn ze veiliger, want er is geen risico op ongecontroleerde ontbranding (thermal runaway), en dus aangepast voor warmere klimaten, en zijn ze gemakkelijker recycleerbaar op het einde van hun levensduur.