Sterke magnetische velden aan rand van centrale zwarte gat in Melkweg

Een nieuwe opname van de Event Horizon Telescope heeft sterke en geordende magnetische velden aan het licht gebracht die spiraalsgewijs van de rand van het superzware zwarte gat Sagittarius A* in de Melkweg af komen.

Trefwoorden: #magnetisch, #stelsel, #sterren, #veld, #zwart gat

Lees verder

research

( Foto: Radboud Universiteit )

ENGINEERINGNET.BE - Eerder onderzoek van het licht rond het zwarte gat in M87 toonde dat de omliggende magnetische velden dit zwarte gat in staat stelden om krachtige jets van materie terug de ruimte in te schieten. De nieuwe opnamen laten zien dat hetzelfde mogelijk ook voor Sagittarius A* geldt.

‘We zien dat in de nabijheid van het zwarte gat in het centrum van de Melkweg sterke, verstrengelde en georganiseerde magnetische velden aanwezig zijn,’ zegt Sara Issaoun van EHT. ‘Dit soort velden zijn van cruciaal belang voor de manier waarop zwarte gaten in wisselwerking treden met het gas en de materie in hun omgeving.’

‘Door gepolariseerd licht van gloeiend heet gas in de buurt van zwarte gaten in beeld te brengen, kunnen we de structuur en sterkte afleiden van de magnetische velden die de gas- en materiestroom begeleiden die het zwarte gat voedt en uitstoot,’ zegt projectcoördinator Angelo Ricarte.

Om Sagittarius A* te kunnen observeren, heeft de EHT-samenwerking acht telescopen over de hele wereld met elkaar verbonden, om een denkbeeldige telescoop ter grootte van de aarde te creëren.

De Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), waarin de European Southern Observatory (ESO) partner is, en het door ESO gehoste Atacama Pathfinder Experiment (APEX), beide in het noorden van Chili, maakten deel uit van het netwerk dat de waarnemingen in 2017 heeft verricht.

‘Als grootste en krachtigste telescoop van de EHT heeft ALMA een sleutelrol gespeeld bij het maken van deze opname’, zegt María Díaz Trigo, Europees ALMA programmawetenschapper bij ESO.

‘ALMA zal binnenkort een ‘extreme makeover’ ondergaan, de Wideband Sensitivity Upgrade, waardoor hij nog gevoeliger wordt en een fundamentele rol zal blijven spelen bij toekomstige EHT-waarnemingen van Sagittarius A* en andere zwarte gaten.’

De EHT heeft sinds 2017 diverse waarnemingen gedaan en zal Sagittarius A* in april 2024 opnieuw waarnemen. Naarmate er nieuwe telescopen worden toegevoegd, de bandbreedte wordt vergroot en nieuwe waarnemingsfrequenties worden toegevoegd, worden de beelden alleen maar beter.

Met de geplande uitbreidingen voor het komende decennium kunnen hifi-films van dit zwarte gat worden gemaakt waarop diens verborgen jet te zien kan zijn, en astronomen in staat zullen stellen om vergelijkbare polarisatiekenmerken bij andere zwarte gaten waar te nemen.

Als de EHT ondertussen naar de ruimte kan worden uitgebreid, zou dat beelden van zwarte gaten opleveren die scherper zijn dan ooit tevoren.