Eerste bedrijven vestigen zich in innovatiehub NextGen Demo

Power to Hydrogen en TripleW gaan gebruikmaken van de Antwerpse havenomgeving om hun innovatieve projecten in energietransitie en circulariteit te testen. Deze demoprojecten zullen een bijdrage leveren in de transitie naar klimaatneutraliteit.

Trefwoorden: #afval, #Antwerpen, #circulair, #demo, #haven, #innovatie, #technologie, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp-Bruges )

ENGINEERINGNET.BE - Port of Antwerp-Bruges heeft voor NextGen District een terrein met een totale oppervlakte van 88 ha vrijgemaakt met de ambitie om er een hotspot voor circulaire economie in te richten.

NextGen Demo is een zone van ongeveer 2 ha binnen deze cluster in het hart van de Antwerpse industrie, waar demonstratoren (start- en scale- ups, spin-off bedrijven en pilootprojecten) nieuwe technologieën en circulaire demoprojecten die het labo ontgroeid zijn, op grotere schaal en in een industriële omgeving kunnen testen alvorens over te gaan tot commercialisering.

Power to Hydrogen wil de transitie naar een groene waterstofeconomie versnellen door middel van AEM (anion exchange membrane) elektrolyse.

Deze geavanceerde technologie is een potentiële oplossing om de kostprijs van groene waterstofproductie met behulp van hernieuwbare energie drastisch te reduceren.

Het project wordt financieel ondersteund door wereldwijde nutsbedrijven, waaronder American Electric Power, EDP, E.ON en ESB als onderdeel van het Free Electrons innovatieprogramma voor nutsbedrijven.

TripleW heeft een industrieel proces ontwikkeld om melkzuur te produceren dat volledig is gemaakt van voedselafval. Het hoogwaardig melkzuur dient als grondstof voor biologisch afbreekbare kunststoffen en biochemicaliëen.

Het bedrijf wil de toepassing van deze innovatieve technologie uitbreiden naar een breder scala van voedselafvalstromen en eindproducten door met het project in NextGen Demo de schaalbaarheid en het aanpassingsvermogen ervan aan te tonen.