Nieuwe methode om bloedsporen op crime scenes te analyseren

KU Leuven heeft een nieuwe tool ontwikkeld die, dankzij slimme algoritmes, in minder dan een kwartier bloedsporen analyseert en in 3D de mogelijke impact op een slachtoffer weergeeft.

Trefwoorden: #AI, #analyseren, #bloed, #methode, #spatten

Lees verder

research

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Bij een misdrijf kunnen bloedsporen terecht komen in de omgeving.

Door dit spatpatroon te analyseren, kunnen rechercheurs achterhalen wat er precies is gebeurd. Helaas zijn deze analyses tijdrovend en niet altijd evident om uit te voeren.

Bij gebruik van de nieuwe tool van KU Leuven, genaamd HemoVision, volstaat het om foto’s te uploaden, en in minder dan een kwartier tijd geeft de tool accurate 3D-visualisaties van de mogelijke impact op het slachtoffer.

“Met behulp van slimme algoritmes trainden we onze tool om verschillende impactmogelijkheden te genereren op basis van een bepaald bloedspoorpatroon", aldus onderzoeker Philip Joris van KU Leuven en oprichter van spin-off Forentrics, die HemoVision op de markt brengt.

"Rechercheurs kunnen deze tool gebruiken om hun verschillende hypotheses te toetsen en, al dan niet, uit te sluiten. Door samenwerking met de Federale Gerechtelijke Politie konden we HemoVision testen op echte crime scenes en aanpassen aan de noden van de toekomstige gebruikers.”

Medeoprichter Ruben Moermans: “Het voordeel van HemoVision is dat de tool snel en heel nauwkeurig werkt. Dat bespaart rechercheurs enorm veel tijd en moeite.”

"HemoVision is ook zeer visueel en dat maakt het eenvoudiger om de feiten te begrijpen", stelt Sabien Gauquie, directeur van de Directie Technische en Wetenschappelijke Politie.

De onderzoekers van KU Leuven hopen ook verschillende internationale spelers te overtuigen HemoVision te gebruiken. “Dankzij 50.000 euro starterssteun van VLAIO, financiële steun vanuit de KU Leuven-onderzoeksgroep Beeld- en Spraakverwerking en het deskundig advies van KU Leuven Research & Development, kunnen we ons als spin-off professioneel in de markt zetten”, zegt Joris.