Onderzoek naar lignine wint Marcus Wallenberg prijs

De Marcus Wallenberg Foundation heeft gisteren bekendgemaakt dat het de jaarlijkse Marcus Wallenberg prijs uitreikt aan professor Wout Boerjan van het VIB-UGent Centrum voor Plantsysteembiologie, voor zijn inzichten in de biosynthese van lignine.

Trefwoorden: #beheer, #bosbouw, #lignine, #onderzoek, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: dachux21 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De Marcus Wallenberg prijs is de hoogste onderscheiding op het gebied van onderzoek naar hout.

De award wordt elk jaar uitgereikt aan wetenschappers die een significante bijdrage leveren aan kennis en technische ontwikkelingen binnen wetenschappelijke domeinen die belangrijk zijn voor bosbouw en de bosbouwindustrie.

Dit jaar gaat de prijs voor de allereerste keer naar een Vlaamse onderzoeker, professor Wout Boerjan van het VIB-UGent Centrum voor Plantsysteembiologie.

Concreet focust het lab van Boerjan zich op de opbouw van de biologische bouwstenen van lignine, een houtcomponent die belangrijk is voor de sterkte en de weerstand van hout tegen microbieel bederf. Bij de productie van papier moet lignine gescheiden worden van cellulose.

In zijn onderzoek maakt hij gebruik van massaspectrometrie om sleutelenzymen in de biosynthese van lignine te bestuderen en hun genen te identificeren. Deze genen kunnen vervolgens worden aangepast in bomen om het hout beter verwerkbaar te maken tot pulp.

Dankzij de chemische structuur van lignine is het eveneens een interessant materiaal voor wetenschappers en chemici bij het ontwikkelen van nieuwe biogebaseerde toepassingen.

Om lignine met succes te kunnen scheiden en gebruiken, is het nodig om te begrijpen hoe het is opgebouwd, wat de chemische structuur is, en welke functionaliteit het biedt als basis voor de ontwikkeling van chemicaliën en materialen.

Professor John Ralph van de Universiteit van Wisconsin-Madison (VS) won deze prijs ook voor zijn onderzoek naar de structuur van lignine.