Ineos Oxide gaat 12 MW aan windenergie gebruiken

De hernieuwbare energie wordt aangeleverd door het windpark Wind aan de Stroom in de Waaslandhaven, en zorgt voor een besparing van 11.000 ton C02 per jaar.

Trefwoorden: #hernieuwbaar, #Ineos, #stroom, #wind

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ineos )

ENGINEERINGNET.BE - Ineos Oxide sloot hiervoor een overeenkomst af met energiebedrijf Axpo, voor een volume tot 30.000 MWh aan windenergie op jaarbasis.

Als gastheer van 9 externe partijen streeft het bedrijf ernaar om ook de duurzaamheidsdoelstellingen van de gastbedrijven op haar site te ondersteunen.

Onsite partners Eval Europe (onderdeel van Kuraray) en Nippon Shokubai horen bij de eerste afnemers van het contract en zullen zo groene energie in hun energiemix kunnen opnemen voor hun productie-activiteiten.

Op de site werken ruim 600 mensen. Er wordt ethyleenoxide, ethylideen norborneen, esters, alkoxylaten, glycolen en glycolethers geproduceerd.

Zij zijn de basis voor toepassingen zoals shampoo, cosmeticacrèmes, detergenten, EPDM-rubber voor dakbedekkingen, anti-vriesproducten, toepassingen in de medische wereld en textiel.

Hier zijn verder ook nog Arkema, BECO2, Borealis, BYK-Chemie, Dow, Messer en Nippon Gases gevestigd. Zo kunnen in optimale omstandigheden producten en reststromen met elkaar worden uitgewisseld.

Ineos verzorgt diensten aan haar gastbedrijven, zoals de aanlevering van elektra en stoom of het onderhoud van hun installaties.

Wind aan de Stroom is een samenwerking tussen Port of Antwerp-Bruges, de Maatschappij Linkerscheldeoever en Groene Energiehaven Antwerpen. Sinds de oprichting in 2013 exploiteert Wind aan de Stroom 29 windturbines met een gecombineerd vermogen van ruim 90 MW in de Waaslandhaven. 

David Daggelinckx, CEO Wind aan de Stroom: “Mede dankzij onze levering van duurzame energie aan INEOS wordt nu bijna 80% van de lokale energieproductie ter plaatse verbruikt.”