Remedies tegen koudwatervrees bij automatiseren

Het is een foute opvatting dat in het bedrijfsleven alle beslissingen puur op een rationale basis worden genomen. Mocht dat het geval zijn, dan was elk warenhuis en elk distributiecentrum nu al volop aan het automatiseren.

Trefwoorden: #automatisering, #distributie, #magazijn, #robot

Lees verder

Columns

( Foto: Exotec )

ENGINEERINGNET.BE - De rapporten, studies en klantenverhalen die de voordelen van roboticaoplossingen bewijzen zijn namelijk nauwelijks nog bij te houden.

Toch bestaat er bij heel wat bedrijven nog flink wat koudwatervrees om eraan te beginnen. Maar daar weet magazijn­auto­matiserings­expert Wim Vermeir (foto) van Exotec wel raad mee en toont dit aan met rapporten:

  • Interact Analysis bijvoorbeeld voorspelt tegen 2025 een groei van de investeringen in magazijn­auto­matisering die in de dubbele cijfers kan lopen.
  • In dat jaar zullen wereldwijd meer dan vier miljoen robots worden ingezet in meer dan vijftigduizend magazijnen, heeft McKinsey dan weer berekend.
  • Andere experts, zoals Next Move Strategy Consulting bijvoorbeeld, zien de groei in investeringen zelfs aanhouden tot in 2030.
  • Expert Market Research doet daar nog twee jaar bij en ziet in die periode een jaarlijkse groei van maar liefst vijftien procent.

Achterhaalde veronderstellingen 
Dat er heel wat aan het bewegen is in de wereld van magazijnautomatisering is zonneklaar. Al die straffe groeicijfers kunnen er namelijk maar komen omdat tal van bedrijven in de logistieke sector stevige investeringen plannen of nu al projecten aan het uitvoeren zijn. Over tien jaar zal de sector er ongetwijfeld grondig anders uitzien.

En toch zijn er nog magazijnbeheerders die zich door al die cijfers en getuigenissen niet laten overtuigen. Angst voor verandering? Ongetwijfeld, maar allicht is die koudwatervrees ook ingegeven door een gebrek aan juiste informatie.

Hieronder weerleggen we een aantal van die foutieve argumenten:

“Wij zijn te klein om te automatiseren”
Inderdaad, er was ooit een tijd dat automatiseringssystemen voor de logistieke sector enorme installaties vergden, die maar de moeite waard waren als ze op grote schaal konden worden uitgevoerd.

Tegenwoordig bestaan er schaalbare, modulaire systemen die op maat van zowat elke onderneming kunnen worden geleverd. Dat betekent dat kleinere organisaties nu al met een eenvoudige opstelling en een beperkt aantal robots aan de slag kunnen gaan, en daar meteen voordeel van ondervinden.

En naarmate de onderneming groeit, kan de initiële installatie voortdurend worden uitgebreid zonder dat de werkzaamheden in het magazijn daar telkens lange tijd voor moeten worden stilgelegd.

“Wij krijgen alle orders nu al tijdig de deur uit.” 
Wie niet automatiseert, is volledig afhankelijk van de aanwezigheid van een voldoende aantal goed opgeleide magazijnmedewerkers. Maar verwacht wordt dat het personeelstekort in de sector alleen nog maar zal toenemen.

“Robots zijn te duur.” 
De initiële investering kan inderdaad aanzienlijk zijn, maar als ze verstandig worden ingezet, kunnen robots in een magazijn op relatief korte termijn een enorme meerwaarde creëren.

“Al die technologie, dat is veel te ingewikkeld voor ons.” 
Als dit je perceptie is van magazijnautomatisering, dan heb je toch nog geen recente installatie van dichtbij bekeken. Gebruiksgemak staat hoog in het vaandel bij alle toonaangevende fabrikanten van magazijnrobots.

“Ik wacht nog even af tot die technologie wat goedkoper wordt.” 
Naarmate de apparatuur op steeds grotere schaal wordt gebouwd en er niet zo intensief meer moet worden gesleuteld aan de achterliggende software, bestaat de kans inderdaad dat de prijs van magazijnrobotica de komende jaren zal dalen. 

Maar dat is allesbehalve een zekerheid. Kijk maar naar het plotse tekort aan microchips dat een paar jaar geleden ontstond, waardoor heel wat apparatuur plots schaars en dus een pak duurder werd in plaats van goedkoper.

“Mijn personeel gaat daar tegen zijn.” 
Ah, het doembeeld van de robot die onze jobs afneemt… Om te weten hoe het er echt aan toe gaat en hoe magazijnmedewerkers denken over de invoering van roboticasystemen, moet je zeker eens een bezoek brengen aan een recentelijk geautomatiseerd magazijn.

Je zult merken dat het merendeel van het personeel net heel tevreden is met deze systemen omdat ze de lastigste en meest repetitieve taken voor hun rekening nemen.