Opinie: "We zetten vol in op waterstof. Maar zijn we daar wel klaar voor?"

Het is nu nog veel goedkoper om waterstof uit aardgas te produceren, opslag van waterstof is niet eenvoudig, en het kan fungeren als indirect broeikasgas. Er is daarom nog veel werk aan de winkel, aldus de Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen.

Trefwoorden: #energie, #waterstof

Lees verder

Columns

( Foto: Rijksuniversiteit Groningen - Leoni von Ristok )

ENGINEERINGNET.BE - Nu is de gedachte: als je water zou splitsen in waterstof- en zuurstofmoleculen met energie uit hernieuwbare energiebronnen, heb je als het ware een groene batterij.

Als de zon schijnt of de wind waait, kun je het overschot aan stroom van zonnepanelen of windmolens gebruiken om waterstof te maken. Door waterstof met zuurstof te laten reageren, krijg je weer water en komt er energie vrij.

Maar deze groene waterstof is nu nog ongeveer vijf keer zo duur als grijze waterstof, gemaakt met fossiele brandstoffen. Daarom werken tal van wetenschappers, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen, aan efficiënte en goedkope productie van waterstof uit water, en aan de toepassingen daarvan in bijvoorbeeld de transportsector en de chemische industrie.

Als het lukt om op een goedkope en efficiënte manier groene waterstof te produceren, dan moet het ergens opgeslagen worden, of getransporteerd naar de plaats waar het nodig is. Maar waterstof is het kleinste element, veel kleiner dan aardgas.

Het kan dus ontsnappen door de kleinste kiertjes en scheurtjes. Het kan andere materialen aantasten, waardoor metaal bijvoorbeeld bros wordt als glas, zodat het gemakkelijk in duizend stukjes uiteenvalt.

Daarom gaan wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen ook onderzoeken wat er gebeurt met de materialen om waterstof in op te slaan en te transporteren.

Ook is het belangrijk om goed in de gaten te houden wat er gebeurt in de atmosfeer wanneer waterstof door een potentieel scheurtje weet te ontsnappen. Door reacties in de atmosfeer kan er dan bijvoorbeeld methaangas, ozon en waterdamp ontstaan, wat allemaal opwarming tot gevolg heeft.

Als we vol inzetten op waterstof als groene oplossing wordt het des te belangrijker om goed te kunnen meten en begrijpen wat er gebeurt met waterstof in de atmosfeer, vanwege de impact op het klimaat, zo stelt de Groningse universiteit. 

Daarom doen wetenschappers van de faculteit Wetenschap en Engineering metingen in de atmosfeer, en ontwikkelen ze modellen over hoeveel waterstof er naar verwachting lekt, en wat voor effect dat op de atmosfeer heeft.