Generatieve AI versnelt ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen

Het duurt gemiddeld 7 jaar om een nieuw geneesmiddel te ontwikkelen en op de markt te brengen. Generatieve AI heeft het potentieel om snel essentiële inzichten te generen en content te creëren, waardoor veel tijd kan worden bespaard.

Trefwoorden: #AI, #farmaceutisch, #geneesmiddel, #generatieve, #industrie

Lees verder

medisch

( Foto: pitinan - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Bij het onderzoek naar een potentieel nieuw geneesmiddel maken biomedische wetenschappers veel gebruik van bestaande literatuur. Door vanaf het begin van het onderzoeksproces generatieve AI in te zetten, kan het zoeken naar bestaande literatuur aanzienlijk worden versneld.

Zo hoeven wetenschappers alleen hun doel aan te geven met een prompt, inclusief de context en intentie. De generatieve AI-tool vindt vervolgens de literatuur die de wetenschappers ondersteunt in hun onderzoek.

Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar AI kan zo ook nieuwe informatie en mogelijkheden voorstellen waar in eerste instantie niet aan is gedacht, wat ook het onderzoek ten goede komt.

Het samenstellen van een protocol voor een klinisch onderzoek is een tijdrovende taak dat in sommige gevallen zelfs jaren in beslag kan nemen. Met generatieve AI kunnen wetenschappers het schrijven van deze protocollen deels automatiseren, waardoor het proces slechts dagen of uren nodig heeft.

Een generatieve AI-tool analyseert de bestaande databases en identificeert zo relevante patronen. Vervolgens ontwerpt de tool een basisonderzoek en definieert het de criteria die bijvoorbeeld bepalen wanneer iemand wel of niet in aanmerking komt voor het onderzoek. Ten slotte kan een mens het door AI-opgestelde protocol verder evalueren en verfijnen.

Een nieuw geneesmiddel op de markt lanceren kost veel tijd. Denk alleen al aan strategieontwikkeling, marktonderzoek, het inschakelen van bureaus, en het creëren van content. Ook hier kan generatieve AI het proces versnellen.