7 miljoen euro voor innovatieve projecten in de grensregio

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert ruim 7 miljoen euro in drie nieuwe projecten, waaronder de slimme sturing van het energieverbruik en de buffering van energie op lokale schaal.

Trefwoorden: #duurzaam, #energie, #Interreg, #project, #systeem

Lees verder

Nieuws

( Foto: Interreg Vlaanderen-Nederland )

ENGINEERINGNET.BE - De afgelopen jaren is een enorme vooruitgang geboekt in technologische verbetering en kostenoptimalisatie bij fotovoltaïsche zonne-energie, windenergie en batterijopslag.

Met 19% hernieuwbare energieconsumptie in 2019, groeit het aandeel gestaag richting de EU-doelstelling van 40-45% in 2030. Dit brengt wel met zich mee dat de verbruikspieken verder gaan afwijken van de energieproductie, waardoor het stroomnetwerk overbelast zal raken.

Twee oplossingen hiervoor zijn een slimme sturing van het energieverbruik en buffering van energie. Deze concepten vinden al in de grootindustrie ingang. Er is echter ook behoefte aan oplossingen op lokale schaal, zoals bij bedrijventerreinen en woningbouw.

Het project LOGES, ofwel Lokaal Geïntegreerde EnergieSystemen, stelt twee doelen voorop om deze barrière te tackelen:

  • Energieverbruik bufferen: integratie met lokale energieproductie en korte termijn batterijopslag voor maximale zelfvoorziening zonder het lokale net te overbelasten.
    Op een bedrijventerrein in Tervuren (VL), in een nieuwe woonontwikkeling in Helmond (NL) en een woonontwikkelingsproject in een oud havengebied te Gent (VL) worden diverse technieken van opslag, integratie van energiestromen en sturing- of energiemanagement getest.
  • Organisatie van lokale energiegemeenschappen: testen met een verschil in betrokkenheid van overheden, bedrijven en burgers en een diversiteit aan juridische, organisatorische en financiële regelingen.

Er wordt verder gebouwd op de resultaten van Rhedcoop, een project dat zich van 2018 tot 2021 richtte op één organisatievorm, de coöperatie, in een periode zonder rechtskader voor energiegemeenschappen.

LOGES draagt zo bij aan het behalen van de EU-doelen voor hernieuwbare energie in 2030 door innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te testen die efficiënt en duurzaam zijn op lokaal niveau.

De focus op thermische opslag als onderdeel van geïntegreerde energiesystemen maakt het project relevant voor de toekomstige energietransitie. Het project loopt tot mei 2027. Budget: ruim 1,3 miljoen euro. Projectverantwoordelijke is Interleuven.

Ook twee andere projecten kregen subsidie:

  • CASCO streeft naar de opschaling van het gebruik van lokale en natuurlijke bouwmaterialen in de grensregio.
    Magazijnhelden van Morgen versterkt de competenties van (toekomstige) magazijnmedewerkers in lijn met de evoluerende bedrijfsnoden.

Met deze drie laatste projecten uit Oproep 2 staat de totale teller op 59 projecten binnen de programmaperiode 2021-2027 van Interreg Vlaanderen-Nederland.