Proefprojecten met waterstof opgestart op Brussels Airport

Brussels Airport test momenteel, samen met VIL en DHL, testen momenteel een waterstoftankstation en een Mulag-traktor op waterstof op Brussels Airport. Dit waterstofproefproject voor grondafhandeling is een primeur voor de luchthaven.

Trefwoorden: #DHL, #green deal, #luchthaven, #pilot, #project, #VIL, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - Eerder deze maand installeerde VIL, in samenwerking met WaterstofNet, op het tarmac van Brussels Airport een mobiel waterstoftankstation om waterstof uit te testen als brandstof voor grondafhandelingsactiviteiten.

Deze pilot maakt deel uit van het Stargate-project, een project van Brussels Airport met een consortium van 21 partners, om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor duurzame luchthavens en luchtvaart.

DHL test momenteel het eerste waterstofprototype voor grondafhandelingsactiviteiten uit, een Mulag-tractor met een geïntegreerd waterstof-brandstofcelsysteem. De tractor voor het transport en laden van cargo tankt waterstof aan het mobiele station op de luchthaven.

Het bijtanken en de activiteiten worden uitgevoerd door opgeleide en gecertificeerde operatoren. Het project bevat immers uitgebreide opleidingen voor gebruikers, logistiek managers, technici, brandweer en gezondheids- en veiligheidspersoneel.

Deze pilot heeft als doel het potentieel van waterstof als alternatieve brandstof voor grondafhandelingsapparatuur, naast elektrische grondafhandelingsapparatuur, te beoordelen, en een inzicht te krijgen in de procedures die nodig zijn om deze brandstof op een luchthaven te gebruiken.

Net als elektrische grondafhandelingsapparatuur hebben voertuigen op waterstof geen CO2-uitstoot of geluidsimpact.