KU Leuven en Hogeschool Vives lanceren mechatronica onderzoekslab

Beiden werken samen aan een Mechatronica onderzoeksteam gericht op digitale transformatie naar duurzaam productontwerp om maakbedrijven te ondersteunen en talent te ontwikkelen. De Vlaamse Regering ondersteunt dit initiatief met 1,69 miljoen euro.

Trefwoorden: #digital twin, #Industrie 4.0, #IoT, #KU Leuven, #labo, #maakindustrie, #mechatronica, #Vives

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vives Hogeschool )

ENGINEERINGNET.BE - Het kloppende hart van de maakindustrie ligt in hoge mate in West-Vlaanderen. De verdere digitalisatie van deze cruciale sectoren is een prioriteit.

Artificiële intelligentie, IoT en connectiviteit en augmented en virtual reality zijn in deze de sleutelwoorden. Een beweging die reeds is ingezet, maar KU Leuven en Hogeschool Vives willen samen met de maakindustrie via dit Infinity Lab er meer dan ooit werk van willen maken.

Er zijn immers nog heel wat vragen rond welke digitale platformen, standaarden, implementaties, sensoren... ze voor hun specifiek geval best implementeren. Vooraleer dat fabrieksbreed uit te rollen is het cruciaal dit in een digitaal labo te kunnen uittesten om zo de implementatie maximale garanties te bieden.

De ambitie van Infinity, een digitale tweeling onderzoekslabo voor de mechatronica, is om informatie over de volledige levenscyclus van een product samen te brengen, van vroeg conceptontwerp tot end-of-life.

Daarbij staat het concept van de Digitale Tweeling centraal, waarbij dit een dynamisch evoluerende en lerende virtuele replica is van een uniek, reëel systeem.