Bouw van unieke onderzoeksreactor MYRRHA van start

Na de eerste ideeën 25 jaar geleden en het regeringsbesluit in 2018 om de bouw in fases te starten, volgt vandaag een nieuwe mijlpaal: de eerstesteenlegging van Minerva, de eerste fase van de onderzoeksreactor, aangedreven door een deeltjesversneller.

Trefwoorden: #deeltjesversneller, #MYRRHA, #onderzoeksreactor, #tumor

Lees verder

Nieuws

( Foto: MYRRHA )

ENGINEERINGNET.BE - MYRRHA is ‘s werelds eerste onderzoeksreactor van pre-industriële schaal die wordt aangedreven door een deeltjesversneller van 300 meter lang.

Minerva is de eerste fase en zal bestaan uit een deeltjesversneller en twee bestralingsstations. Het is multifunctioneel en zal vier zaken kunnen doen: productie en onderzoek van innovatieve medische radio-isotopen, fundamenteel onderzoek inzake kernfysica, onderzoek naar nieuwe materialen voor kernfusie en verbetering van versnellerstechnologie.

In het bijzonder wordt Minerva ingezet voor medische doeleinden, met de productie van een nieuwe generatie medische radio-isotopen voor onderzoek.

Deze zogenaamde ‘alfadeeltjes stralende isotopen’ vallen enkel de tumor van een kankerpatiënt aan en laten het gezonde weefsel intact, waardoor ze minder invasief kanker kunnen bestrijden. Hiermee zal het SCK CEN zijn jarenlange leiderspositie inzake de productie van radio-isotopen kunnen consolideren.

In een later stadium van MYRRHA, mits wordt voorzien in de nodige financiering, volgt de realisatie van de onderkritische reactor met onderzoek naar transmutatie: de technologie om het hoogradioactief kernafval te verminderen in hoeveelheid én radiotoxiciteit.

MYRRHA wordt in drie fases gebouwd, met als eerste deel Minerva dat uit de deeltjesversneller en twee bestralingsstations zal bestaan. Op termijn volgt de uitbreiding van de deeltjesversneller tot 600 Mev (fase 2) – om de portfolio van fundamentele fysica te vergroten en uit te breiden voor wat betreft radioactieve isotopenbundels (RIB) – en de bouw van de kernreactor zelf (fase 3). Vanaf 2038 zou het Europese onderzoeksproject operationeel moeten zijn.